HABER MERKEZİ- Bu yıl 2.’si gerçekleştirilen İstanbul Kürt Filmleri Festivali, Koma Aryen konseri ve Kurdên Êzidî filmiyle açılışını yaptı. Törende konuşan MKM Sinema Kolektifi’nden Xezal Gültekin, festivalle temel amaçlarının İstanbul’daki Kürt halkını kendi hikayeleriyle buluşturmak olduğunu söyledi.
Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) Sinema Kolektifi’nin bu yıl 2.’sini düzenlediği İstanbul Kürt Film Festivali’nin açılışı Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde yapıldı. Amasi Martirosyan’ın 1933 yılında çektiği “Kurdên Êzidî” (Êzidî Kürtleri) filmiyle başlayan festivalin açılış törenine, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Esengül Demir ile Cengiz Çiçek, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Cumartesi Anneleri, demokratik kitle örgütü temsilcileri, sanatçılar ve çok sayıda kişi katıldı.
Tören, Halil Dağ, Hacı Lokman Birlik başta olmak üzere özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı. Öte yandan MKM sanatçıları ulusal kıyafet giydikleri gerekçesiyle Newroz alanına alınmayanlar için törene ulusal kıyafetlerle katıldı.
Festivalin sunucularından Taylan Kesanbilici “Toplumsal dönüşümde büyük rolü olan, iktidarlara karşı güçlü bir muhalefet oluşturan sinema, her dönemde bastırılmak, sindirilmek istenen bir alan olmuştur” diyerek, sinemanın toplumdan soyutlanarak iktidarın aracı yapılmak istendiğine işaret etti. Kültür sanat alanındaki baskı ve sansür uygulamalarının derinleştiğine ve sanatın metalaştırıldığına dikkat çeken Kesanbilici, festivalin böyle bir dönemde dayanışma, birlikte üretim ve paylaşmayı hedeflediğini ifade etti.
Kesanbilici, İstanbul’da Kürt sinemacı ve sinemaseverleri bir araya getirmek ve kapitalist ilişkilenme ağına karşı alternatif bir sinema anlayışıyla yola çıkan, doğrudan ya da dolayı yoldan sansüre uğramış Kürt filmlerini halka ulaştırmak istediklerini vurguladı. Kesanbilici, festival süresince gösterilecek 27 filmin hiçbir kimliği hedef almadığını, doğa ve insan haklarını, evrensel değerleri gözettiğini kaydetti.
MKM Sinema Kolektifi’nden Xezal Gültekin, festivalin ortaya çıkış sürecini anlatarak, festivalle temel amaçlarının İstanbul’daki Kürt halkını kendi hikayelerini anlatan filmlerle buluşturmak olduğunu söyledi. Gültekin, şöyle devam etti: “İlk festivalimizde bu amaçla bir araya getirdiğimiz filmler büyük bir ilgi ve alakayla karşılandı. Ve bu Kürt sinema izleyicisinin sinemada kendi hikayelerini beklediğini gösterdi. 2019 yılındaki festivalin duygusu bizlere ikincisini düzenlemek için itici bir güç oldu. Bu yıl dünyanın dört bir yanından Kürtlerin hikayelerini işleyen 27 filmi bir araya getirdik. Tüm bu filmler ile Kürt sineması panoraması oluşturmaya çalıştık.” diye belirtti.
Yoğun ilgi gören açılış töreni Koma Aryen konseriyle devam etti. Konser sonrası ise Kurdên Êzidî filmi izleyiciyle buluştu. Yoğun beğeni alan film dakikalarca ayakta alkışlandı. Tören, festival programı hakkında yapılan bilgilendirmelerle sona erdi.