HABER MERKEZİ- İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), hükümetin kıdem tazminatını gasbetme planına dair açıklama yayımladı ve “Kıdem tazminatının fona devrinde uzlaşılamaz!” dedi.
İİSŞP’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
Sermayenin ve sermayenin sözcüsü iktidarın kıdem tazminatının gasbına ilişkin gündeme taşıdığı Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ve Kıdem Tazminatı Fonu tartışmaları başta sendikalarımız ve işçi sınıfımızın yoğun tepki ve mücadelesi ile 2020 yılı Ekim ayı sonrasına kadar rafa kaldırıldı.
AKP Merkez Yürütme Kurulu toplantısında, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un, içerisinde part-time (yarı zamanlı) çalışma, belirli süreli iş sözleşmesinin bazı sektörler için yaygınlaştırılması ve kıdem tazminatının fona devrini içeren “Yeni İstihdam Paketi”nin bir an önce yasalaşması için destek istediği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da istihdam paketi, part-time çalışma ve kıdem tazminatı gibi konularda taraflarla tam uzlaşma sağlanması yönünde çalışmalar yapılması görüşü basına yansıdı. Hükümet sürekli yeni paketler hazırlamakta ancak emeğin esnekleşmesi, güvencesizleştirilmesi ve başta kıdem tazminatı olmak üzere işçi sınıfının mevcut kazanılmış haklarının ortadan kaldırılmasına ilişkin tutumu değişmemektedir. İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İSŞP) olarak bir kere daha altını çizerek söylüyoruz; hükümet işçi sınıfının kazanılmış haklarını gasbetmeye yönelik tutumunu değiştirmediği sürece işçi sınıfı haklarına sahip çıkacak ve asla uzlaşmayacaktır!
İşçi sınıfı güvenceli gelecek, özgür sendikalaşma hakkı, insanca yaşama yetecek ücret ve haklar için mücadele ederken, bu taleplerden uzak hazırlanan paketlerde “uzlaşma sağlayacağız” demek, sendikalara ve işçilere “teslim olun” demektir; teslim olmayacağız!
ÖZGÜR SENDİKALAŞMA HAKKI ÖNÜNDEKİ İŞKOLU BARAJI VE DİĞER YASAL ENGELLER KALDIRILMALIDIR!
İşçilerin kendi seçtikleri sendikalarda, özgürce örgütlenmelerinin ve toplu iş sözleşmesi yapmalarının önüne konan yüzde 1’lik işkolu barajı uygulaması, sendikaların mücadelesi ile iki dönemdir bir yıllık sürelerle uzatılmaktaydı. Yine basına yansıyan son haberlere göre önümüzdeki ekim ayı gibi dolacak süre yeniden uzatılmayacak ve pek çok sendikamızın toplu iş sözleşmesi yapabilme yetkisi düşecek. İSŞP olarak, özgür örgütlenme önündeki işkolu barajı uygulamasının anti-demokratik bir uygulama olduğunu ve tamamen kaldırılması gerektiğini savunuyoruz.
Türkiye işçi sınıfı tarihi, sermayenin saldırılarına karşı alacağımız tutumun “direniş ve mücadele” olacağını gösteren sayısız örnekle doludur. Bugün de işçi sınıfı ve sendikalar olarak haklarımız için direneceğiz. Farklı konfederasyonlardan sendikaların İstanbul Şubeleri ile oluşturduğumuz İSŞP olarak, emeğin esnekleştirilmesi, güvencesizleştirilmesi, kıdem tazminatının gaspı ve özgür sendikal örgütlenme hakkının önündeki engellerin kaldırılması için “Birlikte Güçlüyüz” ilkesi ile tüm sendikalarımızı ve işçi sınıfını birleşik ve örgütlü mücadeleye çağırıyoruz.