HABER MERKEZİ- Ekonomideki sorunların bir parçasını da ödenemeyen borçlar, artan kredi borçları, icra ve iflaslar oluşturuyor. Türkiye ekonomisi her geçen gün daha da geri giderken ortaya çıkan sorunlar yasalarda da sürekli değişikliklere gidilmesine sebep oluyor.
2020 yılında icra ve iflas dairelerindeki toplam dosya sayısı 30 milyon 384 bin olarak açıklanırken bunların 26 milyonunu ilamsız takip dosyaları oluşturdu. Bu sorun, 2021 yılına girildiğinde daha da arttı. AKP, kanunda yeniden değişiklik yapma kararı aldı. Önceki gün TBMM’ye sunulan son torba düzenleme ile İcra ve İflas Kanunu’nun 29 maddesinde değişiklik öngörüldü.
BirGün’de yer alan habere göre TBMM Genel Kurulu’na sunulan 54 maddelik torba kanun teklifinin 29 maddesini de yine İcra ve İflas Kanunu’ndaki değişiklikler oluşturdu. Teklifin yasalaşması durumunda, icra dairelerinde iş yoğunluğuna sebep olan icra takibinin elektronik ortamda başlatılmasına olanak sağlanacak. Teklifle ayrıca haczedilen malların daha önce net olarak tanımlanmamış satış süreleri bir yıl olarak kesinleştirilecek. Hacizli malların en az masraf ve en yüksek değerle satışı için çeşitli değişiklikler yapılacak ve hacizli malların satış yapılmaksızın uzun süre depolarda bekletilmesine “engel olunacak.” Bu mallar, bir yıllık sürelerinin sona ermesinin ardından hızlıca elden çıkarılacak. Düzenlemede icra ve iflas dosyaları karşısında savunmasız durumda kalan halka çare olacak tek bir değişiklik yer almadı.
İCRA DA ARTTI İFLAS DA
Haberde, CHP tarafından ekim ayında yapılan son çalışmaya göre, 2021’in ilk 6 ayında iflas eden şirket ve ticari işletme sayısı 71 bin 314 oldu. Temmuz ayından eylül ayına kadar geçen üç aylık sürede de iflaslar yüzde 63 oranında arttı. Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere göre bu yıl 1 Ocak- 29 Ekim günleri arasında icra ve iflas dairelerine toplam 6 milyon 146 bin yeni dosya geldi. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 100 bin adet arttı.