HABER MERKEZİ- TMMOB Makina Mühendisleri Odası, hazırladığı raporla verilen ucuz kredilerin ardından gelen batık krediler sorununa dikkat çekti. İcra dairelerindeki dosya sayısının 23 milyona ulaştığı ve bankalar toleranslarının sonuna geldiği için 2021’de çok sayıda şirketin iflas edeceği, el değiştireceği belirtildi.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası, her ay iktisatçı-yazar Mustafa Sönmez’in katkısıyla hazırladığı sanayinin sorunları bülteninin son sayısını kredi patlaması sonrası ekonomide gündeme gelen batık krediler sorununa ayırdı.
BANKALAR TOLERANSININ SONUNA GELDİ
Pandemi nedeniyle geri ödemelerde sağlanan toleransın sonuna gelindiği ve bankaların yeni yılda borçlu firmaları sıkıştıracağı; çok sayıda iflas, el değiştirmenin gündeme gelebileceğine işaret edildi.
UCUZLATILAN KREDİLERİN GERİ DÖNÜŞLERİNDEKİ SORUNLAR
Özellikle haziran sonrası ucuzlatılan ve yıllık 1 trilyon lirayı aşan kredi genişlemesinin kredi dönüşlerinde yaşanacak sorunlara dikkat çekilen analizde şu tespitler yapıldı:
“2018 ortalarından beri yaşanan küçülme, AKP rejiminin kredi musluklarını açmasıyla ve genişlemeci para politikalarıyla hafifletilmeye çalışıldı. Hem şirketlerin hem tüketicilerin krediye erişimi, özellikle kamu bankaları kullanılarak erişimi kolaylaştırılan kredi kullanımı özendirildi ve bu sayede ekonominin daha sert daralması önlenmek istendi. 2020 yılında GSYH’de ya yüzde 1 dolayında bir küçülme olacak ya da ekonomi küçülmeden, belki de yüzde 1 büyüyerek yılı bitirmiş görünecek.
YENİDEN YAPILANDIRILAN KREDİLER İLE ‘TOP ÇEVRİLDİ’ AMA…
Genişlemeci para politikası, bir ölçüde hedefe ulaşmaya yaradı ama geriye hem şirketler hem tüketiciler kesiminde borçluluk hızla arttı ve kredilerin geri dönüşü ile ilgili endişeler de çoğalmaya başladı. Pandemi gerekçesiyle, yeniden yapılandırılan krediler, tahsili gecikmesine rağmen süresi uzatılan takipteki krediler ile “top çevrildi” ama 2021, alacaklıların kapıya dayanacağı, borçluların uykularının kaçacağı bir yıl olmaya aday.”