HABER MERKEZİ- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 30 Nisan’da Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelgenin Anayasa’ya aykırı olmadığını iddia ederek genelge kapsamındaki yasağın basın için söz konusu olmadığını belirtti.
29 Nisan’da bir göstericinin gözaltına alındığı sırada polisin görüntülenmesi ve görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasından sonra 30 Nisan’da da Emniyet Genel Müdürlüğü’nün polis müdahalesi sırasında görüntü ve ses kaydı alınmasının yasaklanmasını içeren genelgesi hakkında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ‘anayasaya aykırı bir durum yok’ dedi.
CNN Türk canlı yayınına katılan Bakan Soylu şu ifadeleri kullandı:
“Kişisel Verileri Koruma Kurulu var. Bu kuruldan değerlendirme almadan adım atmayız. Anayasa’nın 27. maddesi kişi hakkındaki özel hayatın gizliliğini ortaya koyar. Kesinlikle Anayasa’ya aykırılık söz konusu değil. Genelge Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesidir.
Basın özgürlüğünü engeller mi? Engellemez. Orada basın özgürlüğü ile ilgili herhangi bir durum söz konusu değildir. Basın çekebilme hakkına sahiptir. Kişinin rızası olmadan bırakın polis memurunu, normal bir vatandaşın da telefonla kameraya kayda alamazsınız.”
EMNİYET GENELGESİ’NE GÖRE ‘ÖZEL HAYAT’ POLİSLER İÇİN GEÇERLİ
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın imzasıyla yayınlanan genelgede, görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği”, ses ve görüntü almanın da görevi yapmayı engellediği ifade ediliyor.
Genelgede, “Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek davranışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi” ifadelerine yer verildi.
Diğer yandan kimi hukukçular polis genelgesinin halkı bağlamayacağı, polisler için geçerli olduğunu ve kamu görevlisi olarak özel hayatı koruması gerekenin polisler olduğunu belirtiyor. Özellikle de polis şiddeti ve kötü muameleler söz konusu olduğunda halkın görüntü almasının hiçbir biçimde anayasaya aykırı olmadığını, tam tersine suçu ve suçluyu tespit etmenin kamu yararına olduğu belirtildi.
1 MAYIS’TA GAZETECİLERE POLİS SALDIRDI, GÖZALTI YAPTI
Ankara’daki eylemlerde de görüntü almaya çalışan Yol TV Muhabiri Özge Uyanık ise polis tarafından “Çekim yapmıyorsunuz” diye engellendi. “Neye göre?” diye soran Uyanık’a polis memuru, “Daha dün genelge yayınlandı.” cevabı verdi. Uyanık basın kartını göstermesine rağmen polis, Uyanık’ın telefonunu yere attı ve çektiği videoyu silmeye çalıştı. Yine İstanbul 1 Mayısı’nda haber takibi yapan gazetemiz Yeni Demokrasi muhabirleri Ertan Çıta ve Özgür Cihan Uçar tarafından gözaltına alındı.