HABER MERKEZİ- Gazeteci Hrant Dink katledilişinin 16. yılında eski Agos gazetesinin bulunduğu Sebat Apartmanı önünde katledildiği yerde anıldı.
İstanbul Şişli’de 19 Ocak 2007 günü Agos gazetesinin önünde uğradığı silahlı saldırıda, Ogün Samast tarafından katledilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink anıldı.
Eski gazete binasına, Dink’in fotoğrafının da yer aldığı “İnadın, Umudun ve Cesaretin Bizimle. Seninleyiz Ahparig” yazılı pankart asıldı. “Faşizme İnat Kardeşimsin Hrant!” sloganı atan onlarca kişi, elinde “Hrant İçin Adalet İçin” dövizleri taşıdı. Törende “Sarı Gelin” türküsü Türkçe ve Ermenice olarak çalındı.
Anmada Gezi tutsakları da unutulmadı, tek tek isimleri okundu ve alkışlarla “Bizimlesiniz, Yeriniz Bu Meydandır” denildi. Tutsak Çiğdem Mater’in gönderdiği mesaj okundu.
HRANT DİNK İLHAM KAYNAĞI OLDU
14’ncü Uluslararası Hrant Dink ödülünü alan Shaharzad Akbar, anma öncesinde bir konuşma yaptı. Akbar, “Hrant Dink dünyanın her yerinden aktivistlere ilham kaynağı oluyor. Onun mirası, hayatlara dokunmaya ve adalet mücadelesini güçlendirmeye devam ediyor.” dedi.
AYDIN: ADALET ARAYIŞINDAN VAZGEÇMEDİK
Hrant’ın arkadaşlarından Bülent Aydın, yaptığı konuşmada “Hrant için adalet demeye geldik. Biz bitti demeden bu dava bitmez demeye geldik. Faşizme karşı kardeşimsin Hrant Dink demeye geldik. Vazgeçmiyoruz Ahparig. Katilleri koruyan cinayete ortaktır. Kötülük mekanizması nasıl harekete geçirildi? Önceden bilinen cinayet neden engellenmedi? İkinci davayı da kılıfına uydurup dosyayı kapatmak istiyorlar. Ama Adalet henüz yerini bulmadı. Bu meydan aynı zamanda adalet taleplerinin, hak mücadelesi dile getirildiği bir alan. On altı yıldır böyle oldu.” dedi.
Aydın, herkes hak ettikleri cezayı alana ve bu alçak cinayetin hesabı tüm ortaklardan sorulana kadar bu dosyanın kapanmayacağını vurguladı.
EMİN ALPER: MÜCADE EDELEN BİR SOSYALİSTTİ
Bu yılki basın açıklamasını Hrant’ın Arkadaşlarından Yönetmen Emin Alper okudu. Alper, “O sadece Ermeniler adına değil bütün ezilmişler adına mücadele eden bir sosyalisti.” ifadelerini kullandı.
Alper açıklamanın devamında şunları söyledi: “Bugün tam 16 sene oldu. Yine içimiz buruk, yine adaletin tam manasıyla tecelli etmediğine inanarak, o katilleri yaratan karanlığın hiç dağılmadığını, belki de daha da koyulaştığını bilerek yine burada onun gövdesinin ebedi olarak sessizce uzanıp kaldığı kaldırıma toplandık. Hrant Dink’in katledilişinin üzerinden tam 16 yıl geçti. Osmanbey kaldırımlarında yatan dostumuzun yarasından hâlâ kan sızıyor. İçe doğru birbirine dönmüş iki ayağının arasından incecik akan kan kendisine bir yol arıyor. Gündelik telaşları içinde koşturan bir insan kalabalığının arasından, ardından ağlayan öfkeli dostlarının yanından, adalet arayışına duvar olmuş mahkeme kapılarının altından, nefret ve hınç dolu kışkırtıcıların akşamları huzur içinde döndükleri evlerinin önünden, Kamp Armen’in yıkıntıları arasından doğduğu Malatya’ya, Anadolu topraklarında kendine bir yol arıyor. Bu incecik sızıntı kendi yolunu bulacak ama önce Hrant’ın kanı, Mustafa Suphi ve arkadaşlarının bindirildikleri takadan, Sabahattin Ali’nin kırık gözlük camından, Musa Anter’in ak saçlarından, 1915’te Anadolu’nun her karış toprağından, 38’de Dersim dağlarından, 55’te İstanbul’un kırık vitrin camlarından, Maraş’tan ve Sivas’tan sızan kanla buluşacak.”
Anma, Hrant Dink’in katledildiği yere karanfil bırakılması ile sona erdi.
Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi