Hollywood’da senaristlerin başlattığı ve oyuncuların da katıldığı grev bu sabah itibarıyla resmen sona erdi. Ekonomistler, grevin ABD ekonomisine yaklaşık 5 milyar dolara mal olduğunu açıkladı.
ABD’de Amerikan Senaristler Birliğinin (WGA) iş garantisi ve maaş güvencesi talebiyle başlattığı grev, Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) ile varılan ön anlaşma neticesinde 5 ayın ardından sona erdi.
WGA’nın yayımladığı yazılı açıklamada, sendika liderlerinin grev bitirme kararını oy birliğiyle aldığı kaydedildi. Açıklamada, mayısta WGA’nın iş garantisi ve maaş güvencesi talebiyle başlattığı ve Hollywood’daki 11 bin 500 senaristin yanı sıra yaklaşık 65 bin oyuncunun da desteklediği grevin, AMPTP ile varılan ön anlaşmanın ardından sona erdiği ve senaristlerin işlerinin başına döndüğü duyuruldu.
Sendika liderlerinin oy birliğiyle kabul ettiği üç yıllık anlaşmanın, talep edilen tazminat, istihdam süresi ve yapay zekanın kontrolüne ilişkin maddeleri içerdiği aktarıldı. Ön anlaşma, diğer sendika üyelerinin de onayı için 2-9 Ekim arasında oylamaya sunulacak.
Senaristler, en son 2007’de greve gitmiş ve çalışanların 100 günlük iş bırakmaları yaklaşık 2 milyar dolar zarara yol açmıştı.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, sektörün son 60 yıldır gördüğü en büyük ve uzun toplu eylem olan grev nedeniyle film ve televizyon yapımları büyük ölçüde durdu. Milken Enstitüsü’nden ekonomist Kevin Klowden’ın hesaplamalarına göre grev ABD ekonomisine yaklaşık 5 milyar dolara mal oldu.
2 Mayıs’ta başlayan grev, California eyaletinin ekonomisine de milyarlarca dolarlık darbe indirdi. Senaristlerin grevinden gıda ikram ve kostüm şirketleri, marangozlar ve kameramanlar gibi birçok farklı sektör de etkilendi.
Ancak WGA’nın grevi sona erdirmesi, Hollywood’da işlerin tamamen yoluna gireceği anlamına gelmiyor çünkü Temmuz ayında greve çıkan oyuncular sendikası hâlâ grevde.
Oyuncular da senaristler gibi ücretlerinin yükseltilmesini, çalışma, sağlık ve emeklilik koşullarının iyileştirilmesini istiyor.
Oyuncular ayrıca gelecekteki televizyon yapımları ve filmlerde yapay zeka kullanımına karşı kendilerine bazı korumalar sağlanmasını da talep ediyor.
(HABER MERKEZİ)