HABER MERKEZİ- Geçtiğimiz yıl Eylül ayında Hindistan’daki Narendra Modi hükümeti, tarımda özelleştirmelerin ve büyük tarım tekellerin önünü açan üç yasa getirmişti. Bu üç yasayla birlikte devlet çiftçilere verilen minimum fiyat güvencesini kaldırmış ve küçük çiftçiler, büyük tarım tekelleriyle rekabet edemez hale gelmişti. Özellikle buğday ve pirinç gibi temel ürünlerde gıda kıtlığına yol açabileceği yönünde eleştiri toplayan yasalara karşı çiftçiler direniş başlatmıştı. Uzun süren eylem ve çatışmaların ardından Hindistan’da hükümet, tüm ürünler için fiyat garantisi getirmek de dahil olmak üzere çiftçilerin tüm taleplerini kabul etmek zorunda kaldı.
Direnişin başarılı olmasıyla yalnızca pirinç ve buğday için değil, tüm ürünler için minimum fiyat güvencesi kabul edilmiş oldu. Geçen aya kadar uzlaşma yapmayacağını defalarca dile getiren ve çiftçilerin üzerine bir yıl boyunca silahlı çeteler ve polisi salan Modi hükümeti en sonunda teslim oldu. Çiftçiler, Cumartesi gününden itibaren Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’nin eteklerindeki protesto alanını terk etmeye başlayacaklarını söylediler.
Çiftçilerin mücadele cephesi Samyukta Kisan Morcha (SKM) Delhi Sınırlarındaki ulusal karayollarında ve diğer çeşitli yerlerde çadırların kaldırıldığını resmen duyurdu. SKM açıklamasında “Savaş kazanıldı; Çiftçi haklarını güvence altına almak için mücadeleyse devam edecek” dedi.
Son bir yılda bu mücadelede 700’e yakın çiftçi yaşamını yitirmişti. Geçen yıl Kasım ayında çiftçiler, sert bir kış ve koronavirüs pandemisine rağmen Yeni Delhi’nin eteklerine kurdukları kamplarda bir yıl boyunca nöbetlerini sürdürmüştü.
Hindistan’ın 2,7 trilyon dolarlık ekonomisinin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturan tarım, 1,3 milyarlık nüfusunun yarısından fazlasının geçim kaynağı.