HABER MERKEZİ- İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, çarşı ve mahalle bekçilerine yönelik düzenlemeye ilişkin Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, oluşucak yeni tehlikelere dikkat çekti. 27 Mayıs tarihli Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ihalesinde öne çıkan mühimmatları sıralayan Kenanoğlu, “Ne oluyor, bir iç savaşa mı hazırlanıyoruz” diyerek tepki gösterdi.
Koronavirüs nedeniyle çalışmalarına 48 gün ara veren TBMM, önceki gün yeniden toplandı. Salgından zarar gören halkın yaşamsal taleplerine rağmen TBMM’nin ilk gündemi çarşı ve mahalle bekçileri oldu.
‘ÇARŞI NEREYE DENİR? MAHALLE NERESİDİR? KANUNLARDA ÇARŞININ YERİ VAR MI?’
Bekçilere üst arama, silah kullanma, toplumsal olaylara müdahale etme gibi yetkiler veren düzenlemeyle ilgili olarak HDP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, “Bu kanun teklifinde daha ilk maddeden itibaren bir eksiklikle karşı karşıyayız ve o da tanım maddesinin yer almaması. Burada dile getirildi, bu tanım maddesinde özellikle, çarşı nereye denir?Mahalle neresidir? Kanunlarımızda çarşının yeri var mıdır, hükümlerde geçmekte midir? Örneğin AVM’ler çarşı mıdır, Mısır Çarşısı, pazar yerleri, Taksim Meydanı, sahil kenarları, Kızılay Meydanı, kordon boyu bütün bunları çarşı kapsamında değerlendirebilecek miyiz?” dedi.
‘BEKÇİ KANUNU KAPSAMINA KÖYLER GİRİYOR MU?’
Ali Kenanoğlu konuşmasına şöyle devam etti:
“Diğer taraftan da, mahalle kavramı, biliyorsunuz özellikle büyükşehirlerin ilan edilmesiyle birlikte köy kapsamındaki yerler ve hâlen dahi köy olarak yaşamını sürdüren fiziki koşullarını köy olarak yaşayan yerlerde büyükşehir kanunuyla birlikte mahalle kapsamına alındı dolayısıyla bu bekçi kanunu kapsamına bu köyler de giriyor mu, bunların da tanımları açısından ortaya konması gerekir.”
‘HÜKÜMET EKONOMİK SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN NE YAPIYOR?’
Bir taraftan ülkede ekonomik sorunlar gitgide artıyor ve ekonomik sorunlar arttıkça da toplumsal kalkışmaların, toplumsal olayların artacağı da bekleniyor. Bu, kimi kurum kuruluşlarca da araştırma şirketlerince de ya da konunun uzmanı olduğunu ifade eden insanlarca da dile getiriliyor. Peki, bunun karşısında Hükûmet ne yapıyor yani ekonomik sorunları çözebilecek, insanların işsizlikten dolayı intiharlara sürüklenmesini engelleyebilecek birtakım tedbirler almak yerine işsizlikten ve ekonomik sorunlardan kaynaklı olarak oluşabilecek toplumsal olayları engellemek için kolluk kuvvetlerinin sayısını artırıyor.
‘BİR İÇ SAVAŞA MI HAZIRLANIYORUZ?’
Bakın, 27 Mayıs tarihli Kamu İhale Kurumu bültenine göre Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ihalesinde alınan, öne çıkan mühimmatları ben size sayacağım. “1 milyon adet plastik mermi, 103 bin adet biber gazı, 44 bin adet açılır kapanır cop, 50 bin adet fişek, 10 bin adet sis havanı, 1 milyon adet zırh delici fişek, 10 bin adet gösteri el bombası…” diye sıralanıp gidiyor. Şimdi, buna baktığınız zaman, ne oluyor yani bir iç savaşa mı hazırlanıyoruz, nedir bu durum? Yani, ülkede ekonomi kötüye gittikçe bu tür güvenlik tedbirlerini artırmak çözüm değil; tam tersine, bu süreci daha da hızlandıran bir nokta olur.”