HABER MERKEZİ- Hatay İskenderun’da bulunan Asaş Filtre fabrikasında çalışan işçiler, iki arkadaşlarında koronavirüs tespit edildiğini belirttikleri fabrikadaki koşulları gazetemizle paylaşarak seslerinin duyurulmasını istediler. Fabrikada çıkan vakaların gizlendiğini dile getiren işçiler, internet sitemizde Asaş Filtre haberinin yayınlanmasının ardından patronun araştırmaya giriştiğini ve işçilerin işten atılma korkusu yaşadığını belirttiler.
İŞÇİLERE ÜCRETSİZ İZİNLERİ KULLANDIRILMIYOR
İki arkadaşlarında koronavirüs tespit edildiğini belirten işçiler, “Olması gereken, fabrikanın karantina altına alınarak çalışanlara koronavirüs testi yapılmasıyken bu yönde herhangi bir çalışma olmadı. Burada en az 10 saat çalışıyoruz, mesaiye kalıyoruz. Yaptığımız iş filtre üretmek ve filtrenin her bir parçasını fabrikada bulunan farklı bölümler üretiyor. Dolayısıyla bu bölümler sık sık birbiriyle etkileşim halinde bulunuyor. Bu durum sağlığımız açısından çok riskli. Diken üstündeyiz, fabrikanın çalışanlara izin vermesi gerekir. Fabrika bu izni sadece 50 yaş üstü çalışanlarına verdi. Bırakalım ücretli izni, ücretsiz izin dahi verilmiyor. İzne ayrılmak isteyen eğer varsa senelik iznini kullanıyor. Peki ya senelik izni olmayanlar ne yapacak? Fabrikaların sahipleri işçileri düşündüklerini söylüyorlar ancak düşündükleri tek şey kendi ceplerini zarara uğratmamak.” Şeklinde ifadelerde bulundular.
Fabrikanın “esnek çalışma sistemi” ile devam edeceğini belirten işçiler, “Bu sistem fabrikanın işleyişi bakımından uygun değildir. Çalışan sayısını minimuma düşüremeyecekleri ortadadır. En fazla bölüm bölüm, her bölümde kaç kişi çalışıyorsa iki gruba bölünerek ya dönüşümlü olarak her hafta, her bölümde ayırdıkları gruplar işleyişi sürdürecek. Fabrika kendince önlemler alıyor. Örneğin çay ocağı kapatıldı, mola saatleri uzatıldı (yani belli saatlerde belli gruplar sırayla mola verecek), eldiven ve maske dağıtıldı. Ancak bu önlemler yeterli değil” diyerek tepkilerini ortaya koydular.
FABRİKADA TEMİZLİK TEDBİRLERİ YETERSİZ
Çırak işçileri ve 50 yaş üstü işçilerin bir kısmını gönderildiğini ancak bu sefer de mesailerin ikiye katlandığını belirten işçiler, Pazar günleri dahil her gün mesaiye kaldıklarını, patronun ceza yememek için göz boyama tedbirler aldığını ifade ettiler. Yemekhanelerin, lavaboların pislik içinde olduğunu, tabldot, çatal ve kaşıkların doğru düzgün yıkanmadan yemek artığıyla kendilerine verildiğini ifade eden işçiler, servislerde yolcu azaltılacak denmesine karşın halen deyim yerindeyse kucak kucağa işe gidip geldiklerini servislerin bile gecikmeli olarak düzenlendiğini belirttiler.
Hak gasplarıyla bilinen Asaş Filtre’de birçok işçinin işinden olma kaygısıyla sindirildiğini, borçları olmasa ve başka koşulları olsa bir gün bile durmayacaklarını vurgulayan işçiler, evde çocuklarını, ailelerini hasta etmekten korktuklarını, her gün bunu düşünmekten psikolojilerinin bozulduğunu ifade ettiler. Fabrikadaki ortak kullanım alanlarında hijyen kurallarına uyulmadığını gösteren fotoğrafları gazetemizle paylaşan işçiler, fabrikada birçok şeyin gizlendiğini, sağlıklarından endişe ettiklerini belirterek seslerinin duyurulmasını istediler.