HABER MERKEZİ – İzmir Barosu, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde 30 mülteci ve bir güvenlik görevlisinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını belirterek, merkezin kontrollü şekilde kurum içinde karantina bölgesi oluşturularak boşaltılması çağrısı yaptı.
İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu, kentte bulunan Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) tutulan mültecilerin Corona virüsü salgınına karşı korunup korunmadığına ilişkin bir rapor hazırladı.
Kamuoyuyla paylaşılan raporda, Mart ve Nisan aylarında komisyon üyesi avukatlara telefon aracılığıyla ulaşan geri gönderme merkezinde idari gözetim altında tutulan mültecilerin şikayetlerine yer verildi.
Şikayetler arasında, mültecilerin sadece ateşlerinin ölçüldüğü ve rahatsızlanan kişilerin izole edilmediği, yeterli hijyen malzemelerinin kurumdaki mültecilere verilmediği, odalarda 5 ila 15 kişi arasında değişen sayılarda kişilerin tutulduğuna ilişkin iddialar bulunmakta.
Raporda, söz konusu şikayetlerin “Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde Korona Pandemisi ile ilgili yeterli önlemin alınmadığına, alınmaya çalışılmışsa da fiziki imkan, ekipman ve personel yetersizliği nedeniyle sağlanamadığına işaret ettiği” belirtildi.
Söz konusu raporlama süreci devam ederken ise İzmir Barosu’na ulaşan yeni şikayetlerle Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde 30 mülteci ve bir güvenlik görevlisinin Covid-19 testinin pozitif çıktığının öğrenildiği belirtildi.
Açıklamada “30 mültecinin Geri Gönderme Merkezi’nin A2 katında izole edildiği ve avukatlarına telefon yolu ile ulaşmalarının engellendiği iddia edilmektedir. Nitekim son 1 haftadır baromuz üyesi avukatlar bu merkezde tutulan müvekkillerinin kendilerini aramadığını doğrulamışlardır” denildi.
“Yaşanan bu vahim gelişmeler ışığında geri gönderme merkezinin koşulları da dikkate alındığında hastalığın kurumda tutulan diğer mültecilere ve kurum personeline bulaşma riski oldukça yüksektir” denilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Bu durumun önlenmesi açısından İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nin kontrollü şekilde kurum içinde karantina bölgesi oluşturularak boşaltılmasını, Covid-19 pozitif olan mültecilerin tedavilerinin ve temel ihtiyaçlarının karşılanması için her türlü önlemin derhal alınmasını, kurumda tutulan hasta mültecilerin avukatları ile iletişimlerinin engellenmemesini ve bu tablonun ortaya çıkmasında ihmali olan kurum personeli hakkında adli ve idari soruşturmanın başlatılması gerektiği hususlarını kamuoyunun bilgisine sunarız.”