HABER MERKEZİ- Çocuklara yönelik istismar ve çocuk işçiliğinin arttığını belirten İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Genel Sekreteri Fırat Çiçek, çocuk işçiliğinin 6 yaşa kadar düştüğünü söyledi.
Bir 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü daha geride kalırken, çocukların maruz kaldığı istismar, emek sömürüsü ve kötü muamele artarak devam ediyor. Birleşmiş Milletlerin (BM) yayımladığı “Özgürlüklerinden Mahrum Bırakılan Çocuklar Üzerine Küresel Çalışma” raporuna göre, dünya çapında 7,2 milyon çocuğun özgürlüğünden mahrum bırakıldığı ifade edildi. Aynı raporda 35 bin çocuğun çatışma ortamında, 19 bin çocuğun ise aileleriyle birlikte cezaevinde kaldığına dikkati çekildi.
BM’nin açıkladığı verileri çok önemli bulduklarını belirten İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Genel Sekreteri Fırat Çiçek, özgürlüğünden yoksun bırakılan çocuk tanımının yalnızca “özgürlüğünden yoksun bırakıldı” anlamını taşımadığını belirterek, “Bu temel haklar olan, eğitim, sağlık, barınma, inanç vs. gibi temel hak olan birçok haktan mahrum bırakılmak anlamı taşıyor” dedi.
‘MÜLTECİ ÇOCUKLAR İSTİSMARA MARUZ KALIYOR’
Türkiye’nin 9 Aralık 1994’te imzaladığı BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin henüz oturmadığını vurgulayan Çiçek, “Bu sözleşme oturmadan Suriye’deki çatışmalardan dolayı geçici koruma ile gelen çocukların sorunları baskın hale geldi. Geçici koruma ile gelen çocuklar, çok ciddi hak ihlalleri yaşadı, yaşıyor. Özellikle çocuk istismarı ve çocuk işçiliği çok fazladır. Yetkili bakanlıklar da ‘en çok istismar mülteci çocuklarda oluyor’ açıklaması yaptılar. Çocuk işçiliğinin yaş ortalaması 6’ya kadar düşmüş. Bu işçilerin en çokta tekstil alanlarında çalıştığını biliyoruz. Bu çok ciddi bir durumdur. Çocuk işçiliğinin önlenmesi için sivil toplum kuruluşları ve kamuoyu olarak, çocuğa bakış açımızı ciddi anlamda değiştirmemiz gerekiyor. Alternatif arayışların içinde olmamız gerekir” diye belirtti.
‘İŞKENCENİN EN KÖTÜ HALİ UYGULANIYOR’
“Çocuk kavramı dediğimiz kavram; politikalar ve ideolojiler üstüdür” hatırlatmasında bulunan Çiçek, kamu otoritesinin çocuk kimliği üzerinden bir ayrıştırma yapıldığına ifade etti. Çiçek, “İşkence ve kötü muamele insanlığa karşı gerçekleştiren en kötü muameledir. Bunun daha kötü hali ise çocuklara uygulanmasıdır. Bir ay önce Batman’da polis bir çocuğu kollunda tutarak, zorla gözaltına alındı. 11 yaşındaki küçük bir çocuğu gözaltına alamazsınız. Böyle bir mevzuat yok iç hukukta ama bölgeden bir çocuk olunca polis çok daha rahat hareket edebiliyor. Yine aynı şekilde Dev-Liselilerin Taksim Meydanında yaptıkları eylemde zorla gözaltına alınmaları işkence ve kötü muamelenin en somut halidir” diye konuştu.
‘TÜRKİYE ÇOCUKLARA DAİR VERİ AÇIKLAMIYOR’
Türkiye’nin 2014 yılında bu yana çocuklara ilişkin hiçbiri veri açıklamadığının altını çizen Çiçek, şöyle devam etti: “Çünkü devlet bu verileri açıklandığında yapması gereken yükümlülük ve sorumluluk olduğunu düşünüyor. Bu sorumluluktan kaçtığı için bu verileri açıklamıyor. Çocuk cezaevleri konusunda da şunu söyleyebiliriz; Türkiye’nin cezaevinde olan çocukların durumunun, Yılmaz Güney’in Duvar filminde yansıttığından hiçbir farkı yok. Çocuk hakları BM sözleşme ile kurumsal bir hal aldı. Türkiye’de 1994 kültürel ve ana dilde eğitim ile ilgili 3 maddeye çekince koyarak uygulamaya geçti. Dünya üzerinde en çok imzalanan sözleşmedir. Toplamda 196 devlet bu sözleşmeye imza atarak, ‘kendi devletim de olan çocukları korumakla yükümlüyüm’ demiştir. Türkiye’de bu sözleşmeye imza attı. Ama gereğini yapamıyor; istismar, işçilik ve şiddet konusunda önlemler alamıyor.”
Kaynak / MA