HABER MERKEZİ- Hapishanelerdeki kitap sınırlaması uygulaması CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından Meclis gündemine taşımıştı. Tanrıkulu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, koğuşlarda kitap sayısında sınırlama olup olmadığını ve sınırlama getirilen kitap sayısının kaç olduğunu sordu.
Tanrıkulu’nun soru önergesine yanıt veren Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, süreli ve süresiz yayınlarla ilgili kuralları düzenleyen 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 62. Maddesini hatırlattı.
SINIRLAMA YOK AMA KEYFİYET VAR
Mahkemelerce yasaklanmamış olan tüm süreli ve süresiz yayınların tutuklu ve hükümlülere verildiğini, kurum güvenliğini tehlikeye düşüren veya müstehcen haber, yazı, fotoğraf ve yorumları kapsayan yayınların ise verilmediğini kaydeden Bakan Gül, hükümlü ve tutukluların odalarında bulundurabilecekleri kitap sayısıyla ilgili ise herhangi bir sınırlama bulunmadığını ifade etti.
Gül, kitap sayısının sınırlanabileceği koşulları ise şöyle aktardı:
“Ancak, özellikle mevcudu kalabalık ceza infaz kurumlarında, aramalar sırasında yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilebilmesi, odalardaki düzensizliğin önlenmesi, bulundurulması yasak eşyaların ve örgütsel dokümanların saklanabilmesinin ve oda yakma olaylarında kitap ve dokümanların kullanılarak yangının daha tehlikeli hale getirilmesinin önlenebilmesi gibi amaçlarla, Ceza İnfaz Kurumları Kütüphane ve Kitaplık Yönergesinin 30. maddesinde yer alan ‘Verilecek yayın sayısı, kütüphane ve kitaplık hizmetlerini aksatmayacak, oda veya koğuş düzenini bozmayacak şekilde, oda veya koğuştaki hükümlü ve tutuklu mevcudu ile kütüphane veya kitaplıkta bulunan yayın sayısı dikkate alınarak eğitim kurulu kararıyla belirlenir’ hükmü uyarınca Eğitim Kurulu Başkanlığınca alınan kararla, verilecek kitap sayısında sınırlamaya gidilebilmektedir.”