HABER MERKEZİ- Halfeti soruşturmasında M. adlı kişi emniyetteki işkenceyi anlattığı sırada ifade işlemlerine savcı tarafından ara verildi. Adliye nezarethanesine götürülen M., daha sonra ifadesini değiştirerek, gözaltı süresince işkenceye maruz kalmadığını savundu. Avukat ise ifade esnasında ara vermenin ‘kanunsuz’ olduğunu ifade etti
Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili (Derto) Mahallesi’nde 18 Mayıs tarihinde yaşanan çatışmanın ardından gözaltına alınanlara dönük yapılan işkencenin soruşturma savcısının denetiminde yapıldığı iddia edildi. Çatışmanın yaşandığı mahallede gözaltına alınan M. adlı yurttaş götürüldüğü TEM Şubesi’nde işkence altında zorla akrabaları aleyhine ifade vermesi istendi. Bunu kabul etmeyen M., 12 gün boyunca TEM’de işkenceye maruz kaldı. Yaşadığı işkencelerden kaynaklı akrabaları üzerine ifade vermek zorunda kalan M. geçtiğimiz Çarşamba günü adliyeye getirildi.
İŞKENCEYİ ANLATIRKEN SAVCI ARA VERDİ
Adliyede soruşturma savcısı tarafından ifadesi alınan M., emniyette verdiği ifadeyi kabul etmeyerek, verdiği ifadenin işkence altında verdiğini ve kendisine yapılan işkenceleri anlatmaya başladığı sırada soruşturma savcısı tarafından sözü kesilerek, ifade işlemlerine ara verildi. İfadeye ara verilmesi üzerine M. polis tarafından adliye nezarethanesine alındı. Aranın ardından tekrar ifadesi alınan M., bu sefer ifadesini değiştirerek, emniyette kendisine işkence yapılmadığını ve kimsenin baskısı altında kalmadan ifade verdiğini savundu.
ARADAN SONRA İFADESİ DEĞİŞTİ
Bunun üzerine araya giren M.’nin avukatı yapılan işlemin kanunsuz olduğunu soruşturma savcısının ifade başladıktan sonra ara veremeyeceğini belirterek, ifade işlemlerine itiraz etti. İfade işlemlerine itiraz eden avukatı soruşturma savcısı “görevi kötüye kullanmakla” suçlarken, avukatın müvekkilinin ara vermeden önce emniyette yaşadığı işkenceleri anlattığını ancak bu sırada savcının ara verdiğini ve tekrar ifadesi alınan müvekkilinin bu defa ifadesini değiştirdiğini ve bunun da yasal olmadığını kaydetti.
Tartışmanın ardından soruşturma savcısı, M.’ye avukatın kendisine beyanından sonra her hangi bir tehdit, baskı, cebir uygulayıp uygulamadığı yönünde sor sordu. Bunun üzerine M., “Avukatın bahsettiği olayla ilgili ben ne savcıdan ne polisten ne de başka bir kimseden baskı, tehdit veya ifademi yönlendirme olayı gerçekleşmemiştir. Ben ilk etapta emniyette bana baskı yapıldığını söyledim ama dışarı çıktım fakat yine kendi isteğim ile etkin pişmanlık kapsamında ifade vermek üzere kendi irademle geri döndüm” diye cevapladı.
Ardından söz alan avukat, “Müvekkil emniyette verdiği ifadede olayları tek tek anlatmıştır. Savcılığa ilk geldiğinde kendisine emniyette baskı yapıldığını beyan etmiştir. Ancak sonrasında emniyette tekrar teşhis işlemi için geri götürüleceği sırada beklerken tarafımız ile odadan çıkmıştır müvekkil daha sonra ifade vermek için geri dönmüştür. Sonra savcılık makamında etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini beyan ederek ifadesini vermiştir” dedi.
13 KİŞİ TUTUKLANDI
İfadesi alınan M., tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkemeye çıkan M., 13 kişiyle birlikte “örgüt üyesi” oldukları iddiasıyla tutuklanarak hapishaneye gönderildi. (MA)