HABER MERKEZİ- Geçen yıl Ağustos ayında toplu işkence görüntüleriyle gündeme gelen Şapatan’da köylülere yine işkence yapıldı. O zaman da şiddetin hedefi olan iki köylü silah dipçiği, tekme ve tokat ile sahur vakti işkenceye uğrarken, hastane de köylülere rapor vermedi.
Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Altunsu (Şapatan) köyü, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında işkence olaylarıyla gündeme gelmişti.
Köylülere işkence yapıldığı basına yansımış, olay uluslararası kurum ve kuruluların da gündemine gelmişti.
Kendi imkânlarıyla hastaneye giden Şengül’ün kafasına 4 dikiş atıldı. Hastaneden darp raporu isteyen Şengül kendisine rapor verilmediğini belirterek, “Olayı anlatmama rağmen rapor verilmedi. Vücudumun birçok yerinde oluşan yaralara bakılmaksızın ‘Tamam gidebilirsin’ denildi” diye konuştu.
Hastaneden sonra İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderek şikâyetçi olan Şengül’ün ifadesi imzalatılmadan “Seni ararız” denilerek evine gönderildi.
Polisin şiddetine uğrayan Mehmet Ali Avcı da gördüğü işkencenin rapor edilmediğini belirtti.
Avcı ve Temer, 7 Ağustos 2017’de de yüze yakın köylüye yapılan toplu işkenceye maruz kalmışlardı.
Geçen yıl ne olmuştu?
2017 yılının Ağustos ayında Şemdinli’nin Altınsu (Şapatan) köyünde köylülere işkence yapıldığı basına yansımıştı.
Hakkari Valiliği konuya dair yaptığı açıklamada, işkence olayının yaşanmadığını ve gerçeği yansıtmadığını savunmuştu.
Valilik tarafından yapılan açıklamada, “şüpheli şahıslar hukuka uygun olarak gözaltına alınmışlar, ancak bu esnada güvenlik güçlerimize direnen şahıslar da yetkiler dahilinde zor kullanılarak derdest edilmişlerdir” denilmişti.
Ancak işkence olayının ortaya çıkmasının ardından HDP heyeti, Altınsu köyüne giderek gözlemlerde bulunmuş ve konuya ilişkin bir rapor açıklamıştı.
“İşkence yok” diyen Hakkari Valiliği’ne tepki gösterilen raporda, “36 kişi yaklaşık bir saat boyunca cop, silah dipçiği, paspas sapı, kısa kesilmiş hortum ve demir çubuklarla işkenceye maruz bırakılmış” denilmişti.
Ayrıca Türk Tabipler Birliği de gözaltında işkenceye maruz bırakılan köylülere “Sizin hatanız” diyerek darp raporu vermeyen doktor Elif Ç.’ye soruşturma açılmasını istemişti.
36 kişinin işkence olayına dair sadece bir polis görevden uzaklaştırılmıştı.
Olayın arından İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) hazırladığı “Gözaltında: Türkiye’de Polis İşkencesi ve İnsan Kaçırma” raporunda Şapatan’a da yer vermişti.
HRW, Türkiye’ye hak ihlallerine ilişkin etkin soruşturmalar için çağrıda bulunurken, Türkiye’nin uluslararası ortaklarının ise Türkiye ile ilişkilerinde insan haklarını merkezine alması gerektiğini belirtmişti.