Günlerden 6 Mayıs: ‘Yaşasın Marksizm-Leninizm’in yüce ideolojisi’

’71 silahlı devrimci çıkışının önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin üzerinden 49 yıl geçti.

İdam edildiklerinde Deniz Gezmiş (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi) 25, Yusuf Aslan (ODTÜ fizik bölümü 2’inci sınıf) 25, Hüseyin İnan (İdari Bilimler Bölümü) 23 yaşındaydı. Hüseyin İnan, Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan’ın da aralarında bulunduğu 26 sanıklı THKO-1 davası 16 Temmuz 1971’de Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi’nde başladı, iki ay 23 gün sonra 18 kişinin idam kararı çıktı. Üç karanfil, Askeri Yargıtay, Meclis onaması, Anayasa Mahkemesi başvurusu dâhil 9 ay 19 gün sonra idam edildiler. 29 Aralık 1970’de Dev-Genç üyelerinden İlker Mansuroğlu’nun öldürülmesi üzerine Kavaklıdere Polis Noktası’nın kurşunlanması, 11 Ocak 1971’de Türkiye İş Bankası Ankara Emek Şubesi soygunuyla, ABD askeri tesislerinden önce bir ABD’li, sonra dört ABD’li er ve çavuşun kaçırılması eylemlerinden “yargılandılar”. Denizlerin idamını engellemek amacıyla Türkiye Halk Kurtuluş Parti-Cephesi (THKP-C) ve Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) militanları Ünye Radar Üssü’nden rehin aldıkları üç teknisyenle Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde muhtarın evindeyken kuşatıldılar. 30 Mart 1972’de Mahir Çayan, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Ertan Saruhan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz, Ahmet Atasoy, Cihan Alptekin, Ömer Ayna devrimci dayanışma ve direnişi şanlı bir örneğini sergilediler.

THKO militanı üç devrimci, idamları önlemek için 4 Mayıs 1972’de dönemin Jandarma Genel Komutanı Kemalettin Eken’i kaçırma eylemi gerçekleştirdi. Niyazi Yıldızhan yaşanan çatışmada ölümsüzleşti. İdamları önlemek için 3 Mayıs 1972’de Türk Hava Yolları’nın Ankara-İstanbul seferini yapan Boğaziçi uçağı Sofya’ya kaçırıldı. Deniz, Yusuf ve Hüseyin idam sehpasına doğru yürürken; “Yaşasın Marksizm-Leninizm’in yüce ideolojisi”, “Kahrolsun Faşizm”, “Yaşasın işçiler ve köylüler” sloganlarıyla; devrime ve halka olan bağlılıklarını haykırdılar.

Denizler ve Mahirler İbrahim’le birlikte ’71 silahlı devrimci çıkışının mimarları olarak tarihe silinmez harflerle adlarını kazıdılar. Onlar parlamentarist, reformist mücadele çizgisine karşı radikal silahlı mücadele bayrağını göndere çekti. Deniz, Yusuf ve Hüseyin ve Mahir ve yoldaşları-siperdaşları toprağa düşüşünün 49. yılında çeşitli milliyetlerden emekçi halkımızın yüreğinde yaşamayı sürdürüyor. Denizler ve Mahirler ülkemiz devrimci hareketinin temel köşe taşları, ilham kaynakları olan daima yaşayacak, yol gösterecektir!