HABER MERKEZİ- Türk-İş’in “Türkiye’de yaşayan Suriyeli Sığınmacılar ve Kayıt Dışı Göçmenler” araştırmasının sonuçları açıklandı. Suriye’de savaş sonucu Türkiye’ye gelen Suriyeli mültecilerin plansız yerleştirilmesinden patronlar yararlanıyor. Güvencesiz, sağlıksız ortamlarda, düşük ücretle çalışan Suriyeli işçiler bir süredir iş cinayetlerine de kurban gidiyor. Türkiye’de 4 milyon mülteci bulunuyor. Bunlardan 3,7 milyonu ise Suriyeli mültecilerden oluşuyor
Türkiye vatandaşlarının ücretlerini ‘yüksek’ bulan sermaye Suriyeli mültecilerin güvencesiz ve düşük ücretle çalıştırmanın karını yaşıyor. Bu durum toplum içerisinde ‘Suriyeliler işimizi aldı’ söyleminde somutlaşarak zaman zaman linç ve nefret saldırısına da dönüşüyor. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, işgücü piyasasında neredeyse küçük ve orta işletmelerin tamamında kayıtdışı sığınmacı işçi çalıştırıldığını söyledi.
Öte yandan İSİG verilerine göre 2019 yılında 112 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Bu işçilerden 40 işçi Suriyeli; 36 işçi Afganistanlı; 6’şar işçi İranlı, Özbekistanlı ve Ukraynalı; 4’er işçi Rusyalı ve Türkmenistanlı; 3 işçi Azerbaycanlı; 2 işçi Gürcistanlı; 1’er işçi ise Bulgaristanlı, Çekyalı, İtalyalı, Kolombiyalı ve Polonyalı’ydı.
KARIN TOKLUĞUNA 13-14 SAAT SİGORTASIZ ÇALIŞMA
Atalay, “Sığınmacı işçilerin kayıt dışı istihdamını Suriyeli sığınmacı işçiler başta olmak üzere Afganistan, Pakistan ve Türki Cumhuriyetlerden gelen işçiler oluşturuyor. İşgücü piyasasında özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin neredeyse tamamında sığınmacı emeğinin kayıtdışı istihdam edildiği biliniyor” dedi.
Atalay mülteci işçilerin çalışma koşullarına dair ise, “Bu işletmelerde sığınmacı işçiler ağır koşullarda, günde 13-14 saati bulan çalışma süreleriyle sigortasız, sosyal hak ve güvenceden yoksun, karın tokluğuna 1.500-1.800 TL ücretle çalıştırılıyor. Suriyeliler başta olmak üzere kamunun bütün kayıt dışı çalışanlara karşı hassasiyeti önemli. Kayıt dışı çalışmanın meydana getirdiği vergi kaybı, zaten bozuk olan vergi düzenini daha fazla bozarak adaletsizliğe yol açıyor” sözlerini sarfetti.
Mülteci işçiler, “Yiyecek, içecek, barınma gibi zorunlu ihtiyaçlarınızı ne ölçüde karşılayabiliyorsunuz” sorusuna, ankete katılanların yüzde 39,9’u “Normal durumdayız” yanıtını verirken, yüzde 36,9’u “Zar zor geçiniyoruz” seçeneğini işaretledi. Araştırmada soru yöneltilen sığınmacı işçilerin yüzde 12,7’sinin yanıtı “Rahat karşılıyoruz-iyiyiz” olurken, yüzde 9,7’sinin yanıtı da “Geçinemiyoruz-zor” oldu.
“Ayda kaç liraya geçiniyorsunuz, yani hanenizde yaşayanların toplam aylık harcaması ne kadar?” sorusuna ise verilen cevaplar şu şekilde;
Ankete katılanların yüzde 20,6’sı “1000 lira ve altı” yanıtını verirken, yüzde 40,7’si “2 bin lira” seçeneğini işaretledi. Aylık harcaması “2 bin 1 lira – 3 bin lira” arasında olanların oranı yüzde 20,1, “3 bin 1 lira – 4 bin lira” arasında olanların oranı yüzde 6,9, “4 bin 1 lira ve üstü” olanların yüzde 4,9 oldu. Katılımcıların yüzde 6,7’si ise soruya yanıt vermedi.