Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim’den bu yana Siyonist İsrail’in saldırılarında katledilen Filistinlilerin sayısının son 24 saatte 187 artarak 21 bin 507’ye yükseldiğini açıkladı. İsrail’in saldırılarında yaralı sayısı da 55 bin 915’e yükseldi. İşgalci İsrail ordusu ise daha önce sivillerin gitmesini istediği Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentine ilişkin açıklama yaparak buradaki eylemlerinin kapsamının genişletildiğini bildirdi.
İşgalci İsrail ordusundan konuya dair yapılan yazılı açıklamada, 28 Aralık Perşembe akşamı Han Yunus kentinde “düşman altyapısını imha etmek için saldırı başlattığı” ve Filistinli silahlı gruplara karşı savaş uçakları, insansız hava araçları (İHA) ve tankların kullanıldığı aktarıldı. İşgalci İsrail ordu radyosu da Paraşütçü Tugayı’nın katılmasının ardından Han Yunus’ta “7 tugayın faaliyet gösterdiğini” duyurdu.
GAZZE’NİN KUZEYİNDE BİR İSRAİL SUBAYI ÖLDÜ
Öte yandan işgalci İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bir subayının öldürüldüğünü açıkladı. Ordudan yapılan açıklamada, 33 yaşındaki Yüzbaşı Harel Sharvit’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki çatışmalarda öldürüldüğü, kuzeydeki çeşitli çatışmalarda da bir subay ile bir askerin ağır yaralandığı bildirildi. İşgalci İsrail ordusunun son verilerine göre, Gazze Şeridi’ne saldırıların başladığı 7 Ekim’den bu yana öldürülen İsrail askerlerinin sayısı 168’i karadan işgal sürecinde olmak üzere 502’ye yükseldi.
İşgalci İsrail ordusu birkaç gün önce broşürler atarak Han Yunus’taki Gazze Şeridi’nin en büyük ikinci hastanesi Nasır Tıp Kompleksi’nin bitişiğindeki “Blok 112” bölgesi ile kentin merkezindeki Kıyzan Ebu Raşvan Mahallesi’nde yer alan “Blok 64” bölgesinin acil şekilde boşaltılmasını istemişti. Broşürlerde, Han Yunus’taki söz konusu bölgeleri “tehlikeli savaş bölgesi” ilan ettiği belirtilmiş ve Filistinlilere, Refah kentindeki Tel es-Sultan, Ez-Zuhur ve Eş-Şabura mahallelerine gitmeleri istenmişti.
MSF: ATEŞKES OLMADAN YARDIM GİRİŞİ ÇÖZÜM DEĞİL
Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF) Gazze’deki proje koordinatörü Jacob Burns de bölgedeki duruma ilişkin açıklamasında, ateşkes olmadan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) kabul edilen yardımların girişi için acil adım atılmasını öngören karar tasarısının Gazze için çözüm olmadığını ifade etti. MSF’nin internet sitesinde yayınlanan açıklamada, insanların hayatlarının kurtarılması için tek yolun “aşırı şiddete ve Filistinlilerin toplu olarak cezalandırılmasına son vermek” olduğu belirtildi. Burns, “Gazze’deki insanlara yardım sağlamak için daha fazlasını yapmak istiyoruz ancak devam eden bombardıman ve çatışmalar bizi giderek daha küçük bir bölgeye sıkıştırıyor.” dedi.
“HASTANELER VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI ASLA HEDEF OLMAMALI”
İsrailli yetkililerden çalıştığı Nasser hastanesinin hedef alınmayacağı konusunda teminat almalarına rağmen, hafta başında havadan hastane yakınındaki binaların derhal boşaltılmasını emreden bildiriler düştüğünü söyleyen Burns, bu şartlar altında ihtiyacı olanlara güvenli bir şekilde tıbbi yardım sağlamanın imkânsız olduğunun altını çizerek hastaneler ve sağlık çalışanlarının asla hedef olmaması gerektiğini kaydetti.
Gazze’deki insanların güvenlik arayışı içinde bulunduğu yerlerden kaçmak zorunda kaldığını ve bu kişilerin çoğunun başlarını sokacak yerlerinin olmadığını ifade eden Burns, en güneydeki şehir olan Refah’ın savaş öncesi 300 bin olan nüfusunun şimdi en az 1,2 milyon olduğuna dikkati çekti. Güneydeki kötü yaşam koşullarına rağmen işgalci İsrail ordusunun Gazze’nin orta kesimlerini boşaltma emrini takiben, BM’ye göre şimdiden 100 bin kişinin daha yerinden olduğunu belirten Burns, bu kişilerin yaşaması için gerekli yer ve koşulların sağlanması gerektiğine işaret etti.
(HABER MERKEZİ)