HABER MERKEZİ- Arama kurtarma çalışmalarına katılan bir gönüllüyle röportaj yaptığı sırada gözaltına alınan gazeteci Mehmet Güleş, röportaj yayınlanmadığı halde, “yanıltıcı bilgiyi yaymaktan” adli kontrolle serbest bırakıldı.
Diyarbakır’daki arama kurtarma çalışmalarını takip ettiği sırada, enkaz alanında gönüllü çalışan Mehmet Nuri Güzel adlı kişiyle röportaj yaparken, bir polisin ihbarıyla Güzel ve Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Mehmet Güleş gözaltına alınarak, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmekle” suçlanarak hakkında gözaltı işlemi yapılan Güleş’in, bugün Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından ifadesi alındı. Güleş’e emniyet ifadesinde ihbarcı polisin röportaj veren Güzel’in “Burada AFAD yok, UMKE yok. Burada halk kendi imkanları savaşıyor. Halkımız yalnız bırakıldı” ifadeleri kullandığı yönündeki iddiası soruldu.
YAYINLANMAYAN RÖPORTAJA ‘SANSÜR YASASI’ HÜKMÜ
Emniyet ifadelerinin ardından Güleş ve Güzel, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamasıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edildi. Savcılıkta ise Güleş ve Güzel hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmekten” değil, sansür yasası olarak bilinen, Türk Ceza Kanunun 217 maddesinin a fıkrasının 1’inci bendini düzenleyen “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla haklarında işlem yapıldı.
HER GÜN İMZA ADLİ TEDBİRİ
Aynı iddiadan adli kontrol tedbiriyle Diyarbakır Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Güleş ve Güzel, yayınlanmayan röportajdan ve Güzel’in ihbarcı polisin iddia ettiği ifadeleri kullanıp kullanmadığı tespiti yapılmadan, “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan haftanın her günü imza verme ve yurt dışı yasağı adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.
‘SUÇUN AĞIRLIĞI NEDENİYLE SERBEST BIRAKILMASI SAKINCALI’
Adli kontrol kararı, “Suçun ağırlığı ve sonuçları nedeniyle de bihakkın serbest bırakılmasının soruşturma açısından sakınca doğuracağı ve tüm dosya kapsamı göz önünde bulundurularak bu aşamada soruşturma süresince adli tedbir kontrol hükümlerinin uygun olacağı kanaatine varılmakla…” ifadeleriyle gerekçelendirildi.
Kaynak: MA