HABER MERKEZİ- Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 2017’de Diyarbakır’da yapılan Newroz kutlamasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un polis tarafından katledilme anını fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök’e “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla verilen hapis cezasının gerekçesini açıkladı.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Kemal Kurkut’un katledilmesini fotoğrafladıktan sonra “örgüt üyeliği” ve “propaganda” iddiasıyla 25 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanan Gök’e “örgüt üyesi olmak” suçlamasından beraat, “örgüt propagandası yapmak”tan ise bir yıl 6 ay 22 gün hapis cezası veren mahkeme, gerekçeli kararında Gök’ün paylaşımlarının yaptığı haberlere ait olduğuna yer vermedi. Mahkeme, DAİŞ’in 2014’te Kobenê’ye yönelik saldırısını haberleştiren ve bu haberlerde YPG’liler ve YPG sembollerin bulunmasını gerekçe yaparak Gök’e verdiği cezanın gerekçeli kararında, ne paylaşımların habere ait görseller olduğunu ne de Gök’ün gazeteci kimliğine değindi.
Mahkeme kararında “Ekran görüntüsü 4’de silahlı BTÖ militanının YPG terör örgütüne ait bir mevzide olan resmini Instagram hesabından paylaştığı, bu şekildeki sanığın paylaşımlarının terör örgütünün/üyelerinin cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek mahiyette olduğu, sanığın fiilinin düşünce ve ifade hürriyeti kapsamında kabul edilemeyeceği kanaatine varılmıştır.” dendi.
Mahkeme gerekçeli kararında, Gök’ün savunmasında o dönemde YPG’nin “terör örgütü olarak” görülmediğini, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun PYD ile yetkilileriyle Ankara’da görüştüğüne ve söz konusu paylaşımlarının kendisinin yaptığı, yayınladığı fotoğrafların haberlerin görselleri olduğunu yönündeki savunmasını ise “suçtan kurtulmaya yönelik olduğunu ve itibar edilmediği” belirtildi.
Abdurrahman Gök’ün avukatı Resul Temur, açıklanan gerekçeli kararı, “Tüm yargılama aşamasında Gök’ün gazeteci olduğunu gösterir evrak ve kimlik örneklerini, dosyada yer alan fotoğrafların yer aldığı haber çıktıları ile birlikte mahkemeye sunmamıza rağmen mahkemenin ilgili belgeleri gerekçeli kararında tartışmadığını görüyoruz.” şeklinde değerlendirdi.
Temur “Bu durum aslında mahkemenin somut delillerini dosya kapsamında özgün bir şekilde tartışmadan ceza vermeye dönük ön kabul ile hareket ettiğini göstermektedir. Cezalandırmaya esas alınan fotoğrafların Gök tarafından bulunduğu çatışmalı alanlarda, çatışmanın ve haberin öznesi olarak çekildiği, bu görüntülerin haberlerinin yapıldığı ve yayınlandığını görmezden gelen mahkeme, temelde maddi gerçeği anlamaya çalışmak yerine gazeteciyi sadece yaptığı haberin fotoğrafını kullandığı için cezalandırmaktadır. İlgili haberi yapmanın ve haberlere konu çektiği fotoğrafların neden suç unsuru olduğu gerekçeli kararda açıklanamamıştır.” dedi.