G7 zirvesi Japonya’nın Hiroşima kentinde başladı.
6 Ağustos 1945 tarihinde ABD’nin Hiroşima’ya attığı atom bombası 70 bin kişi katledilmişti. 70 bin ila 80 bin kişinin de sonraki aylarda bombardımanın sonuçlarına bağlı olarak yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. ABD bundan üç gün sonra da Nagazaki’ye bir atom bombası atmıştı.
Japonya, Almanya, ABD, Fransa, İtalya, İngiltere ve Kanada’dan oluşan G7 ülkelerinin zirvelerine Avrupa Birliği de katılıyor. DW’nin aktardığına göre Bugün Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin de Japonya’ya gideceği ve zirveye katılacağı öğrenildi. Zelenskiy’nin daha önce liderlere videokonferans yoluyla hitap edeceği açıklanmıştı.
RUSYA’YA YAPTIRIMLAR BAŞLICA GÜNDEM MADDESİ
Üç günlük zirvenin gündem maddeleri arasında Ukrayna savaşı, Moskova’ya yönelik yaklaşımlar, Çin’in nüfuz iddialarına Batı’nın buna vereceği tepki ve dünyanın ekonomik durumu yer alıyor.
Zirveden Rusya’ya yönelik yeni bir ekonomik yaptırım kararı çıkması bekleniyor. G7 zirvesinin hemen öncesinde ABD ve İngiltere, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı. İngiltere, Rusya’dan elmas, bakır, alüminyum ve nikel ithalatına yasak getirmek istediğini açıkladı. ABD ise Rusya’dan 70 şirket ve kuruluşu daha kara listeye alacak ve ABD ürünlerinin bu ülkelere ihracatını sonlandıracak. 300’den fazla kişi, şirket ve kuruluş, gemiler ve uçaklara da yaptırım uygulanacak. İngiltere’nin de 86 kişi ve şirketi yaptırım listesine alacağı öğrenildi.
Elmas ticareti, elmas üretiminde dünyada ilk sırada bulunan Rusya’nın önemli gelir kaynaklarından. Devlete ait elmas madenciliği şirketi Alrosa’nın 2021 yılında elde ettiği gelirin yaklaşık 4 milyar euro civarında olduğu biliniyor.
G7 VE BIDEN HİROŞİMA’DA PROTESTO EDİLDİ
Japonya’nın Hiroşima kentinde 15 Mayıs Pazar günü yüzlerce kişi, G7 zirvesini ve Biden’ı protesto etmek için sokaklara döküldü.
Protestocular atom bombasının atıldığı yerde bulunan Barış Anıtı Parkı’nda “Savaşa, Nükleere, G7’ye hayır” yazılı dövizler tutarak eylem yaptı.
(HABER MERKEZİ)