Fransa’nın başkenti Paris’te, ülkenin Hint Pasifik’teki sömürgesi Yeni Kaledonya’daki yerli halk Kanaklarla dayanışma eylemi yapıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Kanaklar ve dayanışma içinde olan halk, Millet Meydanı’na yürüdü.
Göstericiler, Fransız hükümetinin Kanakların seçimlerdeki etkisini azaltacak anayasal reformda geri adım atmasını istedi, “Yeni Kaledonya’ya özgürlük” ve “Yaşasın Kanak Halkının Mücadelesi” sloganları attı. Kitle, Yeni Kaledonya bayrağı ile “170 Yıllık Fransız Sömürgeciliği Yeter” ve “Yeni Kaledonya ile Dayanışma” yazılı dövizler taşıdı.
Bazı eylemcilerin Filistin kefiyesiyle katıldığı gösteride, Kanakların Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğu belirtildi.
‘KANAKLAR KENDİ TOPRAKLARINDA AZINLIK HALİNE GELECEK’
Eyleme destek veren Christian Fizin, eylemin “Fransız devleti zorla anayasal reformu parlamentodan geçirmeye çalışsa da bu duruma karşı çıkmanın sona ermeyeceğini göstermek için yapıldığını” söyledi. Fizin, Yeni Kaledonya’daki Fransız Yüksek Komiseri Louis Le Franc’un, Ada’da 13 Mayıs’tan bu yana yaşanan olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısını gerçekte olduğundan daha az olduğunu belirtti.
Ada’da sanal medya platformu TikTok’un yasaklandığını belirten Fizin, Yeni Kaledonya’ya yeni seçmenlerin dahil edilmesi halinde Ada’daki yerleşimci sömürgecilik politikasının derinleşeceğini ifade etti. Fizin, bunun Kanakları bir kez daha kendi topraklarında “azınlık” durumuna düşüreceğini dile getirerek Ada’nın bağımsızlık sürecinin devam ettiğini söyledi.
‘TEK BİR ÖLÜM BİLE FAZLA’
Soy ismini vermek istemeyen eylemci Mickael de Kanak halkına “soykırım sistemi” uygulandığını belirterek “Bu reform geçerse bu bizi kendi topraklarımızda öldürmek demek” ifadesini kullandı. Kanak nüfusunun çok az olduğuna dikkati çeken Mickael, “Tek bir ölüm bile fazla” dedi.
NE OLMUŞTU?
Yeni Kaledonya’da Fransız hükümetinin yerel halkın gücünü kırmaya neden olacak anayasal reform girişimine karşı çıkan bağımsızlık destekçileri, 13 Mayıs’ta harekete geçmişti. Fransız hükümeti, başta başkent Noumea olmak üzere Ada’nın çeşitli noktalarında harekete geçen bağımsızlık yanlılarına karşı bölgeye polis ve jandarma sevk etmişti.
Fransa Başbakanı Gabriel Attal, 15 Mayıs’ta sanal medya platformu TikTok’un yasaklandığını ve Ada’da olağanüstü hâl (OHAL) ilan edildiğini duyurmuştu.
Ada’da Fransız seçmenlerin sayısını artıracak anayasal reformun yürürlüğe girebilmesi için Fransız Parlamentosu’nun iki kanadının bir arada toplandığı Kongre’de kabul edilmesi gerekiyor.
(HABER MERKEZİ)