HABER MERKEZİ- Fransa’da parlamentoya şeklini verecek milletvekili seçimlerinin ikinci turuna ilişkin resmi olmayan ilk verilere göre 577 sandalyeli Ulusal Meclis’te Cumhurbaşkanı Macron çoğunluğu sağlayamıyor. Jean-Luc Melenchon liderliğindeki sol ittifak Nupes, Meclis’te ana muhalefet olurken, aşırı sağcı Le Pen’in partisi Ulusal Birlik (RN) ise önemli bir grup oluşturuyor.
Sandık çıkışı anketleri ikinci turda Ensemble ittifakının, 577 sandalyeli Ulusal Mecliste çoğunluğu kazanamayacağını gösteriyor.
Resmi olmayan sonuçlara göre; Ensemble, Ulusal Meclise 245 milletvekilli sokabiliyor. Hükümeti kurmak için 289 milletvekili sayısının elde edilmesi gerekiyor.
Jean-Luc Melenchon’un girişimiyle LFİ, Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Parti (PS) ve Fransız Komünist Partisi (PCF) kapsayan “Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği” (Nupes) ittifakının meclise taşıyacağı milletvekili sayısı 133 görünüyor.
Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) mecliste temsil edecek milletvekili sayısı 89 olurken, merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi (LR), Bağımsızlar ve Demokratlar Birliği (UDI) dahil çeşitli sağ partileri toplam 64 milletvekili çıkarabiliyor.
Fransa’da aşırı sağcı bir grup en son 1986 yılında 35 milletvekili çıkararak parlamentoda grup oluşturabilmişti.
Le Pen’in de aday olduğu ve ikinci tura yüksek bir oy oranıyla kaldığı genel seçimlerde, Le Pen’in partisi RN’nin 20 ila 40 milletvekili çıkaracağı tahmin ediliyordu. Le Pen, şimdi elde edeceği en az 60 milletvekili ile bir grup kurabilecek. Ulusal Meclis’te partilerin grup oluşturabilmesi için en az 15 milletvekili çıkarmaları gerekiyor.
Mevcut sandık çıkış sonuçlarının doğrulanması halinde bu Cumhurbaşkanı Macron’un vaat ettiği reformları hayata geçirme olanağını zora sokacak.
Macron, seçim öncesi Fransızları kendisine ‘güçlü ve net bir salt çoğunluk’ vermeye çağırmıştı ancak sonuçlar bunun böyle olmayacağını gösteriyor.
Seçimlerde Macron’a yakın isimlerden eski Christophe Castaner Alpers-de-Haute-Provence bölgesinde seçimi kazanamadı.
Seçimlerin bu ikinci turunda sandığa gitmeyenlerin oranı daha da artarak yaklaşık yüzde 54’e yükseldi.
Fransa’da genel seçimin ilk turunda bir adayın salt çoğunluğu sağlayamadığı sandalyeler için ikinci tur yapılıyor. İlk turda yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar, ikinci tura kalıyor. Bu turda en fazla oyu alan aday milletvekili seçiliyor.