HABER MERKEZİ- İçişleri Bakanlığının kararının hukuka aykırı olduğunu belirterek Genel Kurulu’nun düzenlenmesi kararlaştırılan İstanbul ve Diyarbakır Barolarına bağlı avukatlar içeri alınmadı. Polisler engellemeye seçimin İçişleri Bakanlığı ve Hıfzıssıhha Kurulunun aldığı kararı gerekçe gösterdi. İstanbul Barosuna bağlı avukatlar Haliç Kongre Merkezi’ndeki engellemenin ardından İstanbul Barosu önünde bir araya geldi. Polisler, İstanbul Barosu’nu ablukaya aldı. Baro önünde açıklama yapmak isteyen avukatlara polis engel oldu.
AVUKATLARIN HALİÇ KONGRE MERKEZİNE GİRMELERİ ENGELLENDİ
İstanbul Barosu’na bağlı yüzlerce avukat eski Beyoğlu Adliyesi önünde biraraya gelerek genel kurulu gerçekleştirmek için Haliç Kongre Merkezi’ne yürüdü. Sık sık, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Savunma susmadı, susmayacak”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı atan avukatların önü kongre merkezi önünde kesildi. Avukatların kongre merkezine girişi engellendi. Kolluk kuvvetlerinin binaya girişlerine izin vermemesi üzerine avukatlar tutanak tuttu.
İstanbul Barosu’na bağlı avukat grupları adına açıklamayı Avukat Yıldız İmrek okudu. “Bugün, yargının kurucu unsuru, ‘bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden’ avukatlar olarak meslek örgütümüz Baroların genel kurullarının, hukuk ve yasa tanımaz yönetim anlayışı ile engellenmesi nedeniyle buradayız” diyen İmrek, “İçişleri Bakanlığının 2 Ekim 2020 tarihli genelgesi ile, pandemi gerekçe gösterilerek, Baro genel kurullarının 1 Aralık tarihine kadar erteleneceği duyurulmuştur. Aynı gün, Beyoğlu 1. İlçe Seçim Kurulu aynı gerekçe ile İstanbul Barosu genel kurulunun iptali kararı vermiştir” dedi.
“YANDAŞ BAROLARA ZAMAN KAZANDIRILMAK İSTENMEKTEDİR”
İmrek, “Baro genel kurullarını erteleme ve iptal kararları; avukatların örgütlenme, seçme ve seçilme haklarına müdahale olduğu kadar, Baroların ve avukatın bağımsızlığının yok edilerek; esasta savunma hakkının ve yürütmenin yargı eliyle denetlenmesinin ayakta kalan dayanaklarının da çökertilmesi girişimidir. Böylece kuvvetler ayrılığı ilkesinin tüm kırıntılarının yok edilerek, hukuk ile sınırlanmamış bir keyfilik rejiminin önündeki tüm engeller ortadan kaldırılmak istenmektedir. Baro genel kurullarına müdahelenin amacı açıktır. Avukatların ve Baroların sözünün polis zoru ile engellendiği bir zeminde, çoklu Baroların kurulması ve Türkiye Barolar Birliğinde, avukatların nispi temsili ilkesini değiştiren yasa değişikliği yapılmıştır. Anayasa Mahkemesi üzerinde baskı kurularak, Anayasaya aykırı yasanın tasdiki sağlanmıştır. Ancak, tüm iktidar olanaklarına, teşviklerine ve özellikle kamu avukatlarının baskıyla yönlendirilmesine rağmen, avukatlar yandaş barolara rağbet etmemiştir. Yandaş barolara zaman kazandırılmak istenmektedir” diye konuştu.
İSTANBUL BAROSU ÖNÜNDEKİ AÇIKLAMAYA DA ENGEL
Avukatlar Haliç Kongre Merkezi’nde yaptıkları açıklamanın ardından İstanbul Barosu önünde bir araya geldi. Ancak polisler, İstanbul Barosu’nu ablukaya aldı. Baro önünde açıklama yapmak isteyen avukatlara polis engel oldu.
Tüm engellemelere rağmen İstanbul Barosu önünde avukatlar basın açıklaması gerçekleştirdi. “Savunma susmadı susmayacak” sloganı atan avukatlar, 10 Ekim Ankara Katliamı’nda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.