HATAY – Samandağ’da 29 kişinin işkence ile gözaltına alınmasını raporlaştıran İHD Hatay Şubesi, gözaltına alınanlara kötü muamelede bulunanların cezalandırılmasını istedi.
Hatay’ın Samandağ ilçesinde 22 Ocak’ta Partizan ve Yeni Demokrat Gençlik (YDG) okurları tarafından yapılan müzik dinletisine polislerce yapılan baskında 16’sı çocuk 29 kişi “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla gözaltına alınıp, serbest bırakıldı. Gözaltına alınanlarla görüşen İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi, olaya dair bir rapor hazırladı. İHD Hatay Şubesi hazırladığı raporu binalarında yaptıkları basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaştı.
Raporu okuyan İHD Hatay Şubesi Eşbaşkanı Mürsel Tonguç Salmanoğlu, işkenceye maruz kalan 7 kişinin kendilerine ulaşmaları ardından yapılan görüşme sonucu rapor hazırladıklarını söyledi.
YAŞANAN HAK İHLALLERİ
Samandağ ilçesinde bir kafede müzik etkinliğine çok sayıda polisin baskın düzenlediğini, polislerin “arama emrimiz var, gözaltı yapacağız” dediğini, fakat arama emrini ve gözaltı kararını göstermediklerini belirten Salmanoğlu, yaşanan hak ihlallerini şöyle aktardı: “Sonrasında polislerin yumruk ve tekmelerle orada bulunan çoğu çocuk birçok kişiye şiddet uygulandığını, gözaltı esnasında bazı kişilerin yerlerde sürüklenildiğini, kimilerinin tekmelendiğini ve yumruklandığını, hakaretler edildiğini, gözaltı otobüsüne kapasitesinden fazla kişinin tıka basa doldurulduğunu, otobüs içinde nefes almakta zorluk çektiklerini, bunu dile getirmelerine rağmen kapıların açılmadığını, üstüne otobüsün içine biber gazı sıkıldığını, gözaltı sonrası direk hastaneye götürülmediklerini, TEM de 8 saat soğuk ve karanlık bir odada ayakta bekletildiklerini, avukatlarını aramalarına izin vermediklerini, gözaltı esnasında fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldıklarını, gözaltında iken çocuklarını görmeye gelen ailelerden bazılarına ‘senin çocuğun terör örgütü mensubu’ diye söylemlerde bulunulduğunu, örneğin TEM de 18 yaş altı bir çocuğu almaya gelen anneye polisler tarafından; ‘kızınız örgüt toplantılarına katılıyor, suç üzerine kalacak’ söylemleri yapıldığını, bunun sonucunda da annenin fenalaştığını, buna tepki verenlere ise hakaretler edildiğini. Hastaneye 8 saat sonra götürüldüklerini muayene esnasında muayene odasını polislerin genelde terk etmediğini, bazı doktorların darp raporunu usule uygun bir şekilde almadıkları ve ilgilenmedikleri gibi birçok hak ihlalini dile getirmişlerdir.”
‘SORUŞTURMA AÇILSIN’
2021 yılının ilk 11 ayında; İHD Dokümantasyon Birimi’nin tespitlerine göre resmi gözaltı yerlerinde en az 415 kişinin işkence ve diğer kötü muameleye maruz kaldığını anımsatan Salmanoğlu, “Kolluk güçlerinin barışçıl toplantı ve gösterilere müdahalesi sırasında, sokak ve açık alanlarda ya da ev ve iş yeri gibi mekânlarda, yani resmi olmayan gözaltı yerlerinde ve gözaltı dışındaki ortamlarda yaşanan işkence ve diğer kötü muamele uygulamaları 2021 yılında da tüm yoğunluğu ile devam etmiştir. Kolluk güçlerinin, evrensel hukukta ve ülke yasalarında tanımlanan zor kullanma yetkisinin çok ötesine geçen kural dışı, denetlenmeyen, cezalandırılmayan bu şiddet sıradanlaşarak gündelik yaşamın bir parçası haline gelmiştir. Bizler İnsan hakları savunucuları olarak ilgili kurumlara Türkiye’nin taraf olduğu ve yükümlülüğü bulunduğu uluslararası sözleşmeleri hatırlatırız. Buradan ilgili kurumları gerekli soruşturmayı açmaya ve hak ihlallerinin yaşanmaması için ivedilikle gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz” dedi.
Discussion about this post