HABER MERKEZİ– Koronavirüs pandemisiyle birlikte uzun çalışma saatleri bütün ülkelerde tartışma konusu olurken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) yayımladığı raporda, dünyada her yıl 745 bin kişinin uzun çalışma saatleri yüzünden hayatını kaybettiği açıklandı. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında çalışma saatlerinin en uzun olduğu ülke konumunda.
DSÖ ve ILO’nun ortaklaşa hazırladığı raporda, dünyada yüz binlerce insanın uzun çalışma saatleri yüzünden hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Neredeyse 1,5 yıldır hayatımızda olan Covid-19 salgının da çalışma koşullarının daha da kötüleştirmiş olabileceği iddia edildi. DSÖ, uzun çalışma saatlerinin, inme, kalp hastalıkları, kalp krizi ve strese bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar gibi nedenlerle yüz binlerce kişinin yaşamını yitirdiğini ortaya koydu. Yapılan araştırmaya göre, uzun çalışma saatleri en fazla Güney Doğu Asya ve Batı Pasifik ülkelerinde can aldı.
AVRUPA’NIN EN UZUN ÇALIŞAN ÜLKESİ TÜRKİYE
Koronavirüs salgını sonrası işgücü piyasası doğrudan etkilenmeye devam ediyor. Salgının verdiği tahribatı önleyebilmek adına hükümetler çalışma saatlerinde kısıtlamalara ve insanları evden çalışmaya teşvik ediyor. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ve Türkiye’de çalışma saatleri düşüş gösteriyor. Türkiye’de çalışma saatlerinde düşüş yaşansa bile halen daha Avrupa’da insanların en uzun çalıştığı ülke konumunda. Eurostat’ın verilerine göre Türkiye’de haftalık çalışma saati 2020 yılının son çeyreğinde 43.3 saat olarak açıklandı. DSÖ’nün yaptığı araştırmada ise haftada en az 55 saat çalışan birinin, 35-40 saat çalışan birine göre, kalp hastalıkları riskinin yüzde 17, felç geçirme riskinin ise yüzde 35 oranında arttığını açıkladı. Öte yandan Türkiye’de çalışanların yüzde 64’ü işlerini kaybetme korkusunu derinden yaşıyor.
DSÖ: ‘’PANDEMİ SIRASINDA ÇALIŞMA SAATLERİNİN YÜZDE 10 ARTTIĞINA DAİR VERİLER VAR’’
DSÖ ve ILO’nun ortaklaşa yaptığı çalışma koronavirüs pandemisi dönemini kapsamıyor. Fakat, DSÖ’nün yetkili isimleri pandemi sırasında iş koşullarının daha da kötüleşmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının artabileceğini iddia etti. DSÖ yetkilisi Frank Pega, koronavirüs pandemisi sırasında çalışma saatlerinin arttığına yönelik dikkat çekici bir iddiada bulundu. Pega, ‘’Ülkeler kapanma önlemlerini ilan ettiği zaman, çalışma saatlerinin ortalama yüzde 10 civarında yükseldiğine ilişkin veriler mevcut.’’ açıklamasını yaptı.
Öte yandan Pega, çalışma saatlerini sınırlandırmanın çalışanların sağlığı açısından faydalı olabileceği gibi verimliliklerini de arttıracağını sözlerine eklerken, ‘’Ekonomik kriz dönemlerinde çalışma saatlerini artırmamak bu bakımdan gerçekten akıllıca bir tercih olacaktır.’’ dedi.