HABER MERKEZİ- Fatsa ilçesinde bulunan siyanürlü altın ayrıştırma madeninin kapasite artırma başvurusuna tepki gösteren ORÇEV, madenin sadece ilçeyi değil tüm Ordu’yu etkileyeceğine dikkati çekti.
Ordu Fatsa ilçesinde siyanürle altın ayrıştırması yapan Altıntepe Madencilik kapasite artırımı için yaptığı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusu için İl Danışma Kurulu (İDK) toplantısı 27 Nisan 2022 tarihinde yapılacak.
Konuyla ilgili açıklama yapan Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), verilen zarar yetmezmiş gibi kapasite artışı yapılmak istendiğini belirtti. Ormanlar ve tarım arazilerinin yok edildiği, suların kirletildiği kaydedilen açıklamada, “Fatsa ve Ünye halkı başta olmak üzere verdiğimiz mücadeleyi devam ettirerek, kapasite artırımını engellemek için hukuksal ve meşru hakkımızı kullanacağız. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulan ÇED projesinin değerlendirmesi 27 Nisan 2022 tarihinde İDK toplantısında gerçekleştirilecektir. Bu toplantıya dernek olarak katılacağız. Bu konuda Fatsa ve Ünye başta olmak üzere ilgili kuruluşlarla ortak mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadeleri yer aldı.
TARIM ARAZİSİ KALMAYACAK
Yeni ÇED alanının 393,54 hektar ve şu an ki kullanılan alandan büyük olduğuna vurgu yapılan açıklamada şunlara dikkat çekildi:
Bu alanda da siyanür kullanıldığında artık önce Fatsa ve Ünye sonra da çevre ilçeler ve deniz kullanılmaz hale gelir. Biliyoruz ki, maden sahaları yalnızca buralar değil. Ünye, Aybastı, Korgan, Kumru, Akkuş, Gürgentepe, Ulubey, Kabadüz, Altınordu, Gölköy, Mesudiye ilçelerindeki alanlar da eklendiğinde Ordu’da orman ve tarım arazisi kalmayacak. Fatsalı, Ünye’ye; Ulubeyli, Fatsa’ya; Korganlı, Ünye’ye sahip çıkmalı, birlikte hareket etmeli ki başarılı olunsun. Bizim köy de yok diye talan edilen yerlerdeki halkı yalnız bırakanlar yarın kendi toprakları talan edilişiyle karşı karşıya kalabilir. Zaman birlikteliği büyütme zamanı.