HABER MERKEZİ- Danıştay 10. Dairesi’nin aldığı kararla Ayasofya müzeden camiye çevrilecek. 916 yıl kilise olarak kalan Osmanlı’nın İstanbul’u ele geçirmesiyle camiye çevrilen Ayasofya Müzesi, ibadete açılıyor. Tarihi değerlere ve kültüre yönelik tamamen ele geçirme ve yok etme güdüsüyle hareket eden faşist klikler, bu ibadete açma kararını da şov malzemesi haline getirme peşinde. Geçtiğimiz sene Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi taleplerini “komplo” olarak nitelendiren Erdoğan, bugün bu kararı “zafer” olarak kitlelere lanse ediyor.
Erdoğan’dan, görünümde “laik” özünde faşist CHP’ye kadar tüm düzen partileri bu kararın arkasına dizildi. Egemenlerin yönetememe krizinin derinleşerek sürdüğü böylesi bir dönemde, tüm faşist klikler, “ihtiyaca yanıt olarak” Ayasofya kararında tekrardan “Yenikapı ruhu”nu yakalamış oldu.
KİM NE DEDİ?
Perinçek yaklaşık bir ay önce, Ayasofya’nın müzeden camiye çevrilmesinin Türkiye’yi bölgemizde ve dünyada yalnızlaştıracağını, ülkemizi güvenlikte ve ekonomide ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakacağını belirtti. Perinçek, bu konunun Cumhurbaşkanı’nı hedef alan bir komplo karakteri kazandığını önemle vurguladı.
Muharrem İnce, Ayasofya’nın tapusu bize aittir, orası bizim mülkümüzdür. Türkiye Cumhuriyeti’nindir! Yunanistan, Rusya, ABD Dışişleri Bakanlığı buna karar veremez. Biz ister cami ister kilise yaparız bunun sorumluluğu bize aittir.
“Ayasofya Türkiye sınırları içindedir ve ibadete açılması kararı Türkiye’nin egemenlik hakkıdır. Buna Rusya, ABD, Yunanistan veya başka bir ülke, kuruluş karar veremez.”
Namaza gidecek misiniz? Davet olursa icabet ederim.
Kılıçdaroğlu, “Egemenlik üzerinden gitmek yanlış. Zaten bizim topraklarımız. Açıyorsanız açarsanız. Bunu siyasi rant alanına dönüştürmek kadar büyük bir yanlış yok. Onlar şöyle hesapladılar ‘Biz bunu ibadete açacağız, CHP buna karşı çıkacak, biz bunlar yıllardır dinsiz imansız diyorduk, yine karşı çıktılar’. Zaten oranın imamı var, ibadet de yapılıyor, ezan da okunuyor. Sanki bu ülkede Ayasofya’nın açılışına herkes karşıymış gibi…Erdoğan şunu söyleyecek ‘Yargı ret ederse ben yapacaktım ama mahkemeler ret kararı verdi’, mahkeme açılsın kararı verirse ‘Ben müze olmasını istiyordum ama bizde mahkemeler bağımsız yapacağım bir şey yok’ diyecek.”
Bahçeli, “Müslüman Türk milletinin haklı ve meşru beklentisi karşılık bulmuş, Ayasofya’nın kapıları hamd olsun ardına kadar açılarak tertemiz alınların secdeyle buluşması sağlanmıştır.
Erdoğan, “Kimsenin bizim ibadethanelerimize karışmaya hakkı yoktur. Ayasofya konusunda ülkemize yöneltilen ithamlar, egemenlik hakkımıza saldırı anlamına gelmektedir”
“Tek parti döneminde alınan bu karar, tarihe ihanet olmanın yanında hukuka da aykırıydı. Çünkü Ayasofya ne devletin ne de herhangi bir kurumun malı değil, vakıf mülküdür.”
24 Temmuz Cuma günü, cuma namazıyla birlikte Ayasofya’yı ibadete açmayı planlıyoruz.
Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Türkiye, köklü bir kültürel koruma geleneğinin yanı sıra, bilinen bir entelektüel ve kültürel açıklık geleneğini geliştirdi. Ayasofya’ya müze statüsü kazandıran Bakanlar Kurulu kararını Danıştay’ın iptal etmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anıtı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yönetimine verme kararı üzücü. Medeniyetler İttifakı’nın kurucu bir üyesi olan Türkiye, dinler ve kültürler arası diyaloğu teşvik etmek ve hoşgörü ile birlikte yaşama güçlendirmeyi vaat etti.”
Yunanistan Kültür Bakanlığı bir açıklama yaparak “Ayasofya kararı bütün uygar dünyaya karşı bir provokasyon” ifadelerini kullandı.
Rus Ortodoks Kilisesi ise, “Ayasofya müzesinin camiye dönüştürülmesi kararından üzüntü duyduk. Karar büyük ayrışmalara yol açabilir” dedi.
Amerika Birleşik Devletleri’nden Ayasofya kararına ilişkin bir diğer tepki Demokrat Senatör Bob Menendez’den geldi. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Menendez, “Erdoğan’a kararını değiştirerek Ayasofya’nın bütün inanç ve kültürlerden insanların ziyaretine açık bir müze olarak sahip olduğu önemli mirası yeniden tesis etmesi çağrısında bulunuyorum.”
UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, “Türk makamlarının önceden diyalog kurmadan aldığı karardan derin üzüntü duydum” dedi. Azoulay, Dünya Mirası olan Ayasofya’nın evrenselliğinin koruma çağrısı yaptı.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ayasofya’nın müze statüsünün değiştirilmesiyle ilgili Danıştay kararı öncesinde Türk hükümetine seslendi. “ABD, Ayasofya’nın statüsünde bir değişikliğin, bu olağanüstü binanın mirasını ve modern dünyada çok ender görülebilen, farklı inanç, gelenek ve kültürler arasında çok ihtiyaç duyulan bir köprü olarak insanlığa hizmet etme özelliğini zayıflatacağı görüşündedir”
Ali Babacan, “Ayasofya’nın ibadete açılması hayırlı olsun. İnsanlığın ortak tarihi mirası olan bu eşsiz yapının korunması ve geleceğe taşınması için her türlü çabayı göstereceğiz.”
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ayasofya kararı, sadece bir mahkemenin sonucu olarak değil, milletimizin bu yöndeki iradesinin tecellisi olarak görülmeli. Türkiye, egemen bir devlet olarak, tarihine ve ortak değerlerine sahip çıkmış, başkalarının değil aziz milletimizin beklentilerini yerine getirmiştir.
Temel Karamollaoğlu, Ayasofya’nın, Fatih Sultan Mehmet Han’ın vasiyeti doğrultusunda eski hüviyetine getirilmesi ve cami olarak ibadete açılması yolunda önemli bir merhale olan Danıştay kararını takdirle karşılıyorum. Bu, milletimizin uzun yıllardır var olan arzusu yönünde alınmış bir karardır.
Ahmet Davutoğlu, Ayasofya’nın ibadete açılması, on yıllardır beklenen özlemin gerçeğe dönüşmesidir.
İktidar ve muhalefetin takındıkları sorumlu tavır takdire şayandır.
Fethin sembolü, Fatih’in emaneti olan ve İstanbul’un tüm medeniyet birikimini barındıran #AyasofyaCamii hayırlı olsun.