HABER MERKEZİ- 19 Ocak 2022 tarihinde sendikal örgütlenme hakkı için eyleme başlayan Farplas işçilerinin direnişi 59. gününe ulaştı. Patronun sarı sendika Türk Metal ile anlaşarak örgütlülüğü dağıtma çabaları, polis saldırıları, kötü hava koşullarına rağmen kadın işçilerin önderliğinde süren fiili direniş, bugün sona erdi.
Birleşik Metal-İş, Limter-İş ve Lastik-İş sendikasında örgütlenmelerinin ardından işten atılan ve fabrika işgalinin ardından kapı önünde direniş başlatan işçiler, direnişlerinin 59. gününde Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 Nolu Şube’de basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya, Birleşik Metal-İş 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın, Limter-İş Örgütlenme Sekreteri Hakkı Demiral, Lastik-İş Sendikası Genel Sekreteri Şener Uçar, Birleşik İşçi Hareketi üyeleri katıldı.
‘BİRÇOK SUÇA TANIK OLDUK’
Basın metnini okuyan Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın, direnişin büyük zorlukları aşarak bugüne geldiğini hatırlattı. “Bizler Farplas’ta işçilere karşı işlenen çok fazla suça tanık olduk. Şirketin kamuoyunu yönlendirme çabalarına rağmen, bu suçları anlatmak, peşini bırakmamak ve unutturmamak bizim görevimiz” diyen Aydın, Farplas Otomotiv’in patronlarının, şirketin kamuoyuna anlatılan “başarı” hikayesinin ardında başta kadın işçiler olmak üzere muazzam bir emek sömürü olduğunu vurguladı. Direnişin şirketin hukuksuzluklarını ortaya çıkardığının altını çizen Aydın, “Farplas işvereni bugüne kadar, fabrikayı yasaya aykırı biçimde onlarca taşeron şirkete bölerek, bu şirketleri farklı işkollarına tescil ederek, işyerinde sendikanın yetki almasının önüne geçmeye çalıştı. Fabrikayı yıllarca böyle yönettiler. İşçileri böyle çalıştırdı” dedi.
‘ÖRGÜTLENEMEZ DENİLEN FABRİKADA ÖRGÜTLENDİK’
“Örgütlenemez denilen fabrikada işçiler ile birlikte örgütlendik, sendikalaştık, hakları için harekete geçirdik” diyen Aydın, “İş bıraktık; bunun sonucu bugüne kadar işçilere asgari ücret düzeyinde maaş reva gören şirket daha yüksek zamlar yapmak zorunda kaldı. Farplas işvereni, işçiye bugüne kadar hiç vermediği kadar zam verdi. Birçok kalemde sosyal hak verdi, ikramiyeleri 3’ten 4’e çıkardı, var olan sosyal hakları yüzde 100 artırdı, bugüne kadar yüzde 50 olarak uygulanan fazla mesaiyi yüzde 100, hafta sonu mesaisini yüzde 200’e, bayram mesailerini yüzde 300’e çıkardı” diye belirtti.
İşçilerin fabrika işgalini hatırlatan Aydın, “İşçiler, sendikalarıyla birlikte fabrikanın çatısında direndiler, sadece kendi fabrikalarındaki işçilere değil, tüm işçi sınıfına örnek oldular. Fabrika içeresindeki direnişimiz işverenin davetiyle, çok sert bir şekilde polis şiddetiyle karşılaştı. Ancak bu polis şiddetine ve baskısına karşı yılmadık direnişimizi kararlılıkla sürdürdük” diye konuştu.
‘FABRİKA ÖNÜ DİRENİŞİNİ SONLANDIRDIK’
Bugün itibariyle fabrika önünde sürdürülen direnişi sonlandırdıklarını ancak Farplas’ta üyelerinin hakları ve sendikalaşma için verdikleri mücadeleyi devam ettireceklerini söyleyen Aydın, şöyle devam etti: “Farplas işçileri ile birlikte yapmış olduğumuz bu mücadele, işçi sınıfı mücadele tarihinde mutlaka yerini alacaktır. Geçmişte birçok sendikanın örgütlenme çalışması yaptığı, ancak başaramadığı 2 bin kişinin çalışmış olduğu bu işyerinde kaçınılmaz olarak artık sendika olacak. Farplas’ta yürüttüğümüz mücadele, aynı zamanda büyük bir dayanışma örneğidir.
“Kadın işçileri öne çıktığı bu mücadelede, kadın ve erkek işçilerin dayanışması tüm işçi sınıfına örnek oldu. Bu vesileyle, mücadelemizde bizi yalnız bırakmayan tüm dostlarımıza, emekten yana partilere, siyasi örgütlere, dernek ve kuruluşlara, kadın örgütlerine, kardeş sendikalarımıza, vardiya çıkışlarında ziyaretimize gelen işçi kardeşlerimize ve basın emekçilerine teşekkür ediyoruz.” diye belirtti.
Açıklama, sloganlarla sona erdi.