HABER MERKEZİ– Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevli eski yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır, ev hapsinde tutulduğu Ukrayna’da ülkenin önde gelen haber portallarından Strana’nın muhabiri Aleksander Sibirtsev’e özel röportaj verdi. Bozkır, Ankara’nın yasa dışı silah ticaretini anlattı.
Türkiye’den Asya ve Afrika’daki çatışmalı bölgelere büyük miktarda silah ve mühimmat tedarik ettiğini söyleyen Nuri Gökhan Bozkır; 2007 yılında yurtdışındaki bağlantıları sayesinde ticarete başladığını ve Gürcistan, İran, Afganistan, Bosna Hersek ve Azerbaycan gibi silahlı çatışmaların olduğu ülkelere; ekipman, yiyecek ve insani yardım malzemeleri tedarik ettiğini ileri sürdü.
Habere göre Bozkır’ın müşterileri arasında Suriye’deki Türkmen aşiretleri de vardı. Bozkır, 2012’de Suriyeli ortağı ile, Türkmen gurupların saha komutanı Halil Harmid’e silah tedarik etmeye başladıklarını iddia etti.
Suriye’ye silah sevkiyatının Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlilerinin kontrolünde gerçekleştiğini öne süren Bozkır, “Suriye’ye önceleri, hafif silahlar ve mühimmat giderken daha sonra taşınabilir füze sistemleri, patlayıcılar ve ayrıca silah yedek parçaları götürüldü.” dedi.
Bozkır’ın arşivinde yer alan, silah sevkiyatına ilişkin fotoğraf ve videoların yanı sıra para dolu valizlerin görüntüleri de Strana’da yayınlandı.
“KATAR’DAN TÜRKİYE’YE 7 KONTEYNIR DOLAR GELDİ” İDDİASI
Konteynırların fotoğraflarını paylaşan ve gözümle görmesem inanmazdım diyen Bozkır, silahların paralarının, Katar üzerinden dolar olarak konteynırlarla, Türkiye’ye getirildiği 7 konteynır dolusu doların askeri üsse taşıdığını da iddia etti.
Habere göre, 2012’den 2015’e kadar Doğu Avrupa ve Orta Asya’dan Türkiye adına resmi şekilde silah satın alan Bozkır, eski Varşova Paktı ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinden gelen silahları Suriye’ye götürdü.
Bir sevkiyatın iki ila dört milyon dolar olduğunu öne süren Bozkır, silah tüccarlarına ödemelerin nakit olarak yapıldığını parayı yurtdışına büyük valiz ve çantalarla MİT yardımıyla çıkardıklarını belirtti.
MİT TIRLARI DURDURULUNCA UKRAYNA’YA GELDİ
Silah taşıyan TIR’ların polis tarafından durdurması üzerine, MİT’in kendisinden acilen yurtdışına çıkmasını istediğini anlatan Bozkır, ismi veritabanında işlenmeden iki saat önce adına Ukrayna’ya bir bilet alındığını ve havalimanına kadar da kendisine eşlik edildiğini öne sürdü.
Bozkır, kendisine MİT’in, “yakalanan mallarla ilgili tüm sorunlar çözülene kadar Ukraynalı eşi ve çocuğuyla yurtdışında kalması gerektiğini” söylediğini belirtti.
Ayrıca 2018’de Erdoğan’a yakın nüfuzlu işadamlarından da iş teklifiyle geldiğini, Ukrayna’dan Türkiye’ye silah ve askeri malzeme satışı üzerine bu teklifi kabul etmemesi üzerine Türk yetkililerin adını, (Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastını şüphelisi olarak) Interpol’ün listesine koyduğunu öne sürdü.
Türkiye’ye iadesinin istendiğini ancak Türk hapishanelerinde kendisi gibi tehlikeli tanıkların “kalp krizi” sonucu öldüğünü buna örnek olarak hapiste “ölen” eski bir subay arkadaşından bahsetti.
Bozkır kendisini MİT’in kaçırmasından endişe duyuyor bu nedenle, Ukrayna makamlarından ek koruma ve siyasi sığınma başvurusunda bulundu. Ancak Ukraynalı yetkililer bu konuda henüz bir karar almadı.
Türkiye’nin eski yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır’ın iadesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenkıy’den istemişti.
2002’de evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastının faili olduğu iddiasıyla hakkında kırmızı bülten çıkarılan Nuri Gökhan Bozkır, Temmuz 2019’da Ukrayna’da gözaltına alınmıştı.
Yetkili mahkeme, eski subay Bozkır hakkında geçici tedbir uygulayarak ev hapsi kararı vermişti.
Bu karar daha sonra, gece 23.00 ile sabah 06.00 arasında evde olmak şeklinde hafifletilmişti. Bu süreçte Ukrayna ziyaret düzenleyen Erdoğan, Bozkır’ın iadesini bizzat talep etmişti.
Ukrayna yasalarına göre, bir şüpheli hakkında verilebilen ev hapsi kararının en fazla 6 ay sürebilecek olması nedeniyle, mahkeme ev hapsi kararını son kez 18 Nisan tarihine kadar uzatmıştı.