HABER MERKEZİ- Manisa’daki Vestel Fabrikası’nda birkaç ay önce rekor düzeye ulaşan Covid-19 vakalarını gündeme getiren ve fabrika önünde eylem yaparak yönetimi önlem almaya zorlayan kadın işçiler bir bir işten atılıyor. İşçi Kadın Meclisleri üyesi kadınlar, “Bizimle değil, salgınla mücadele edin! İşimizi geri istiyoruz” diyor.
KADIN İŞÇİLER EYLEM YAPMIŞTI
Vestel’de geçen ağustos ayında yaklaşık bin pozitif vaka olduğu ve 7 işçinin koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiği ortaya çıkmıştı. Bu durumu kamuoyu gündemine taşıyan İşçi Kadın Meclisleri üyesi Vestel işçileri, fabrikanın önünde eylem yaparak salgına karşı gerekli önlemlerin derhal alınmasını talep etmişti.
Bunun üzerine Vestel yönetimi açıklama yapmak zorunda kaldı, önlemleri artırdığını açıkladı. Hemen ardından ise konuyu gündeme getiren İşçi Kadın Meclisleri üyesi bir işçiyi işten çıkardı.
SORGUYA ÇEKİLDİLER
İşçi Kadın Meclisleri’nden yapılan açıklamaya göre, işten çıkarılan bu işçi için mahkemede şahitlik yapan bir diğer kadın işçi de geçtiğimiz günlerde işten atıldı. Açıklamada, “Vestel’in tutarsızlığı da hakkını arayan işçileri susturma çabası da ortada. Vestel yönetimi bunlar yetmezmiş gibi işten attığı üyelerimizi sorguya çekme cesaretini kendinde buluyor. Onlara ‘İşçi Kadın Meclisleri üyesi misin?’ diye soruyor” dendi.
ÜYELERİMİZ SONUNA KADAR HAKLI
Salgın koşullarında önlem almadan çalıştırılmalarına itiraz eden üyelerinin sonuna kadar haklı olduğunu vurgulayan İşçi Kadın Meclisleri, yazılı açıklamasında, “Haksız olan işçileri türlü bahanelerle işten atan Vestel yönetimidir. Vestel yönetimi, salgında yaşam hakkını arayan işçilerle uğraşmayı bırakarak salgına karşı önlemlerini almalıdır” ifadelerini kullandı.
VESTEL’İ BOYKOT ÇAĞRISI
Salgın günlerinde kadın işçilerin işyerlerinde yaşadığı sorunların da kadınların eşitlik mücadelesinin bir parçası olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar da kaydedildi:
“Salgında tüm işçilerin ölümle burun buruna yaşadığını görüyoruz. Patronlar işçilere, ya ücretsiz izin ile sefalet ya da önlemsiz çalışma diyorlar. Öte yandan daha çok işi, daha az işçiye yaptırmak için ücretsiz izni fırsat olarak kullanıyorlar. İlk önce kadınları işten çıkarmak için hazırda beklediklerini de biliyoruz. Bu yüzden eşitlik mücadelesi, emeğimize sahip çıkmanın da mücadelesidir. Ayrı görmüyoruz. Bu haksızlığın karşısında; hakkını arayan, sorunları dile getiren kadın işçileri asla yalnız bırakmıyoruz.”
Atılan işçilerin geri alınmasını, işçilerin gasp edilen haklarının geri verilmesini ve Covid-19’a karşı tüm önlemlerin alınmasını talep eden İşçi Kadın Meclisleri, bu talepler karşılanana kadar tüm kamuoyunu Vestel ve Zorlu ürünlerini boykot etmeye çağırdı.