HABER MERKEZİ- Sağlık emekçileri mali haklarını içeren ve Meclis’e sunulan yasa teklifinin iyileştirilmesi için Türkiye genelindeki hastanelerde bir günlük iş bıraktı. Çalışma ve özlük haklarında iyileştirme yapılmasını isteyen sağlık emekçileri, yoksulluk sınırı altındaki ücretler nedeniyle özel geçişler ve yurtdışına göçün arttığına vurgu yaparak “Bıçak kemiğe dayandı. Sağlıkta dönüşüm çöktü.” dedi
Sağlık alanındaki sorunların git gide büyüdüğünü söyleyen sağlık emekçileri Türkiye’nin dört bir yanında iş bırakma eylemi yaptı. Kimi hastanelerde yürüyüş yapılırken kimi yerlerde basın açıklaması yapılarak iktidara seslenildi.
İSTANBUL
İstanbul’da Çapa İstanbul Tıp Fakültesi önünde iş bırakan sağlık emekçileri, “G(ö)revdeyiz! Oyalama değil, hakkımız olan istiyoruz” pankartını taşıdı. Temel Bilimler önünde yapılan açıklamada konuşan İstanbul Dişhekimleri Odası Genel Sekreteri Fatma İnci, AKP’nin Meclis’e getirdiği yasanın bu şekliyle geçmesini istemediklerini belirterek “Çünkü bu yasa eşitlikçi ve adil değil. Sağlıklı bir toplum için tüm sağlık çalışanları insanca yaşanır koşullarda çalışmalı” dedi.
Ortak açıklamayı okuyan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, aylar süren oyalamanın ardından, yeni yasa teklifiyle emekleriyle yeniden alay edildiğine vurgu yaparak “Bizler emekliliğe yansıyacak temel ücret artışı, nitelikli ve güvenli çalışma ortamı, sağlıkta şiddetten arındırılmış çalışma alanları, toplum için koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini isterken; sizlerin bize reva gördüğü, performansa dayalı ödeme sistemini dayatmak oldu” ifadelerini kullanarak dayatılan sağlıksızlığa karşı birlikte olduklarını söyledi.
İZMİR
İzmir Tabip Odası, SES, TDB, Hekim-Sen, Tabip Sen, Genel Sağlık-İş, Birlik ve Dayanışma Sendikası, KADHED, AHEF ve AHESEN’nin içinde olduğu 11 sağlık örgütünün çağrısıyla iş bırakan sağlık emekçileri, taleplerini bir kez daha duyurmak için İzmir İl Sağlık Müdürlüğünün önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Eyleme sağlık örgütlerinin dışında emek ve demokrasi güçleri destek verdi. “Emek Bizim Söz Bizim”, “Sağlıkta Performans Ölüm Demektir”, “Direne Direne Kazanacağız,”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz” sloganları atan sağlık emekçileri adına açıklamasını İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak okudu.
ANKARA
Ankara’da iş bırakan sağlık emekçileri Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde buluştu.
Sağlık emek ve meslek örgütleri, AKP’nin aralık ayındaki kanun teklifini geri çekmesinden 6 ay sonra getirdiği yasa değişikliğini hekimler ve diş hekimlerini sınırlı tutmasına, temel ücret artışı yerine performans dayatmasına tepki gösterdi.
ADANA
Adana’da ASM’ler ve hastanelerde başlayan eylemlerin ardından Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik girişinde basın açıklaması yapıldı. Eylemler Adana Şehir Hastanesi, Ç.Ü. Balcalı Hastanesi, Seyhan, Yüreğir ve Çukurova Devlet hastaneleri dahil tüm işyerleri ve çoğu ASM’de gerçekleşti. Eylemlere Adana Tabip Odası, SES, AHEF, AHSEN, Birlik Dayanışma, Genel Sağlık İş, Hekim Sen, KADHED, Tabip Sen, TDB ve Hekim Birliği Sendikası üyesi emekçiler katıldı.
İşyerleri önünde açıklamalar yapan sağlıkçılar daha sonra Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik girişinde kitlesel basın açıklaması yaparak taleplerini karşılayacak yasa istediklerini ifade ettiler. Ortak basın metnini okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Yoksulluk sınırı altı ödemelere, sağlıkçıları ölümüne çalıştıranlara, sağlıkta şiddeti üretenlere karşı sözümüz var diyoruz. Yeni yasa teklifiyle yeniden farkına vardığınız gibi mecliste, ekranlarda yürüttüğünüz senaryolarınız hem bizlerin hem de toplumun gözünde artık hükümsüzdür” dedi.
MANİSA
Manisa Şehir Hastanesi, Akhisar Devlet Hastanesi ve Salih Devlet Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçileri haklarını gasp eden düzenlemeye karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.
Yapılan açıklamalarında TBMM genel kuruluna teklif olarak sunulan yasanın yetersiz olduğu ifade edilerek, tüm sağlık emekçilerin haklarını gözeten kanun teklifi için mücadele edecekleri söylendi.
MUĞLA
Muğla’da ise Fethiye Devlet Hastanesi, Milas Devlet Hastanesi, Bodrum Devlet Hastanesi ve Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık emekçileri seslerini duyurmak için basın açıklaması düzenledi.
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan açıklamada basın metnini Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin okudu.
Şahin, “Bugünkü g(ö)rev eylemimiz son değil. Bu bir itirazdır. Meclis’te yürütülen senaryoyu reddediştir. Hakkımız olanı alana kadar hep birlikte, sağlıksız politikalarınızın ve emek gaspınızın karşısında olmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz. Tüm Türkiye’de hakları için, mesleğinin onuru için bir araya gelen milyonlar olarak biliyoruz ki emeğimizin hakkını aldığımız, sağlıklı bir geleceği birlikte inşa edeceğiz” dedi.
DERSİM
Dersim’de iş bırakan SES ve HEKİMSEN üyeleri Tunceli Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan SES iş yeri temsilcisi Diren Gül düzenlemenin son bir yıldır yapılan eylemlerden dolayı yapıldığını söyleyerek “Sağlıklı bir geleceği birlikte inşa edeceğiz” dedi.
Geçtiğimiz yılın aralık ayında hekim, diş hekimi ile emekli hekim ve diş hekimlerinin özlük haklarına yönelik düzenlemenin kapsamının dar olduğuna yönelik eleştiriler üzerine daha kapsamlı bir yasa tasarısı çıkarılacağı gerekçesiyle geri çekildiğini hatırlatan Gül, “Altı aydır beklenen düzenleme yeniden TBMM sağlık komisyonuna yeniden getirildi. Ancak 6 ay boyunca beklediğimiz yasa tasarısı bir önceki yasa tasarısından bile daha geri durumdadır” dedi.
SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ
TBMM genel kurulunda görüşülecek yasa taslağının sağlık emekçilerinin talepleri doğrultusunda yasalaşmasını istediklerini söyleyen Gül sağlık emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:
-Yasa tasarısında sabit ek ödemeleri emekliliğe yansıyacak ve temel ücretimizi yoksulluk sınırı üzerine çıkaracak tek kalemde maaş uygulamasına uygun bir şekilde düzenleyin. Yoksulluk sınırı üzerinde temel maaş belirlenmesinden sonra eğitim durumu, yapılan işin riski, çalışma yılı vb. kriterler ile giydirilmiş maaş düzenlenmesi yapılmalıdır.
-Angarya çalışma, fazla mesai baskısında bizleri bırakacak performans ödeme sistemini bırakın yükseltmeyi kaldırılsın.
-Sağlık iş kolundaki tüm emekçiler nasıl ekip olarak çalışıyorsa düzenlemede ekip anlayışına uygun tümünü kapsamalıdır.
-Sağlığın da bir bileşeni olan ve aynı işkolu olan sosyal hizmet emekçilerinin tümünü de kapsayacak bir şekilde yasa taslağında düzenleme yapılmalıdır.
-ASM’lerde ceza yönetmeliğine son verilmelidir. ASM’lerde çalışan personelin tamamı bu yasadan yararlandırılmalıdır. Hekimleri işveren konumuna düşüren cari harcamalar (kira, elektrik, su, doğalgaz vb) ile uğraşmak zorunda bırakan uygulama sonlandırılmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerin öncelendiği birinci basamak sağlık sistemi gerçekleşinceye kadar ASM’lerin tüm masrafları kamu bütçesinden hekimleri işin içine dahil etmeden karşılanmalıdır. Hekim dışı diğer sağlık emekçileri de kadrolu güvenceli istihdam modeli ile çalıştırılmalıdır. ASM’lerde çalışanların temel ücretleri yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalıdır.
Ülkenin daha birçok ilinde sağlık emekçileri iş bırakma eylemi yaparak taleplerini haykırdı.