HABER MERKEZİ- Munzur Çevre Derneği, son dönemde çokça gündeme gelen kuraklık sorunu ve çevre derneklerini de özellikle hedefleyen kayyum saldırısının tartışılacağı bir e-panel düzenliyor. Sevil Doğan’ın yöneteceği panelde, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük, Avukat Diren Cevahir Şen ve MÇD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Barmağıç ise konuşmacı olarak yer alıyor. Panel bugün (16 Ocak) saat 21.00’da Munzur Çevre Derneği’nin sosyal medya hesapları üzerinden yayınlanacak.
Munzur Çevre Derneği, gerçekleştirecekleri panelin tanıtım metninde şu ifadelere yer verdi:
Rant ve talan projeleriyle başlangıç yapmadığımız, halkın yaşamını, toprağını, suyunu savunmak zorunda kalmadığı bir gün yoktur. Bunun son örneği Dersim, Çemişgezek’te izinsiz başlatılan maden arama çalışmasıdır. Ekirek halkı köy merasında izinsiz sürdürülen maden arama çalışmasına karşı bir mücadele süreci başlatmıştır. Sınırsız biçimde süren talan sayısız mücadele ve direnişle karşılanmaktadır. Doğanın ve yaşam alanlarının olandan fazla talan edilmesinin önünde halkın direnişi ve mücadelesi tek engeldir. Rant ve sömürü politikaları sürdükçe halkın mücadelesi de hemen önünde gelişecektir.
Kuraklıkta halkın baş etmek zorunda kalacağı sorunlardan birisi durumundadır. Kuraklık kapıya dayanmıştır. Kuruyan barajlar, çekilen göller, kaç günlük içme suyumuzun kaldığı vb. en çok tartışılan gündemlerden birisidir. Bu tartışmalar çoğunlukla kuraklığın nedenlerinden çok yaratacağı sonuçlar üzerinden tartışılmakta ya da bilinçli olarak kuraklığı yaratan nedenler gözlerden uzak tutmaktadır. “Felaketler” zincirinin bir halkası olarak kuraklığın gerçek sebepleri halktan gizlenmektedir. Bu nedenledir ki kuraklıkta dahil doğaya ve yaşam alanlarına yöneltilen saldırganlığın gerçek sebeplerini, kuraklığın sömürü ve rant politikalarıyla ilişkisini açıklığa kavuşturmaya, tartışmaya ihtiyaç vardır. Katılımcı konuklarımızla birlikte olabildiğince halkın baş etmek zorunda kaldığı sorunlara yanıtlar oluşturmaya çalışacağız.
Yine; Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen kanun teklifi ile derneklerin, vakıfların, demokratik kitle örgütlerinin üzerinde yeni denetim ve kontrol mekanizmaları oluşturulmuştur. Kayyum politikasının kapsamı dernekleri, vakıfları ve demokratik kitle örgütlerini içerisine dahil ederek genişletilmiştir. Halkın ihtiyaçtan doğan örgütlenmelerine, Demokratik Kitle Örgütlerine yöneltilen bu saldırının kapsamı ve amacı tartışacağımız başlıklardan bir diğeri olacaktır. Toplumun acil taleplerini bastırmaya, bu yöndeki mücadeleleri susturmaya yönelik saldırılar karşısında nasıl bir yol izleyeceğimiz sorusuna birlikte yanıt aramaya çalışacağız.
Doğasına ve yaşam alanlarına mücadeleyle sahip çıkan halkımızı, Demokratik Kitle Örgütlerini, Ekoloji mücadelesini dirençle sürdürenleri yayınımızı takip etmeye, tartışmalara katılmaya, birlikte yanıtlar oluşturmaya davet ediyoruz.