HABER MERKEZİ- İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Marmara Bölgesi’ndeki hapishanelere dair hazırladığı raporu açıkladı. 2022 Ekim, kasım ve aralık aylarını kapsayan “Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu”na dair dernek binasında basın toplantısı düzenlendi. Raporda, Marmara Bölgesi dışındaki hapishanelerdeki ihlallere de yer verildi.
21 HAPİSHANEDEN 57 BAŞVURU
Raporda, Silivri Kampüs hapishaneleri, Kandıra 1 ve 2 Nolu F Tipi hapishaneleri, Kocaeli Hapishanesi, Maltepe 1 No’lu L Tipi Hapishanesi, Edirne F Tipi Hapishanesi, Tekirdağ 1 ve 2 No’lu F Tipi hapishaneleri, Bolu F Tipi Hapishanesi, Silivri Açık Hapishanesi, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi, Gebze M Tipi Hapishanesi, Bursa H Tipi Hapishanesi, Erzurum Dumlu 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi, Antalya S Tipi Kapalı Hapishanesi, Ahlat T Tipi Kapalı Hapishanesi, Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi, Adana Kürkçüler 1 No’lu T Tipi Hapishanesi, Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Hapishanesi, Şakran T Tipi Hapishanesi, Sincan 2 No’lu F Tipi Hapishanesi ve Diyarbakır Kadın Kapalı Hapishanesinde yaşanan ihlallere yer verildi.
Toplam 57 tutsağın başvurusunun yer aldığı raporda yaşam hakkı ihlali, kötü muamele, darp ve işkence, sağlık ve tedavi hakkı, iletişim hakkı, beslenme hakkı, adalete erişim hakkı ve adil yargılanma hakkı olmak üzere toplam bin 973 ihlal tespit edildiği belirtildi.
Raporda, ihlallerin detaylarına dair şu bilgilere yer verdi: “Yaşam hakkı bağlamında 29 ihlal, 19 tutuklu ölümle tehdit edildi, 2 tutuklu intihara zorlandı, 2 tutuklu intihar girişiminde bulundu, en az 6 tutuklu ise yaşamını yitirdi. 780 kötü muamele ve işkence vakası görüldü.”
İmralı Hapishanesinde 23 yıldır ağır tecrit koşulları altında tutulan ve 21 ayı aşkın bir süredir kendisinden haber alınamayan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ailesi ve avukatlarının reddedilen görüşme başvurularının oluşturduğu ihlale değinildi. Raporda, avukat ve ailenin 33 görüşme başvurusunun reddedildiği bilgisi paylaşıldı.
İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, söz konusu raporları açıklamalarının asıl amacının “yetkililerin çözüm üretmesi” olduğunu söyledi. Yoleri, Anayasa’nın eşitlik ilkesinin uygulanmasını isteyerek, “Tutuklulara yönelik bu eşitsizlik uygulamaları karşısında yetkilileri sorumluluklarına uygun davranması çağrısında bulunuyoruz” dedi.