HABER MERKEZİ- Ekonomide yüksek faiz-yüksek döviz-yüksek enflasyon sarmalında derinleşen kriz enerji sektörünü de vurdu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre; Ocak 2019’da sanayi kesiminde tüketilen elektrik %11,7, tarımsal sulama için kullanılan elektrik ise %60 oranında azaldı.
Şubat ayında ise en çok kapanan şirket enerji sektöründe oldu. Sektörde 100 anonim, 36 da limited enerji şirket kapısına kilit vurdu. Bu, kapanan anonim şirket sayısının %19’u anlamına geldi.
SEÇİMİN ERTESİ GÜNÜ %37 ZAM YAPILMIŞTI
Sermayesi devlete ait olan Elektrik Üretim AŞ, 31 Mart yerel seçimlerinin ertesi günü dağıtım şirketlerine verilen elektriğe %37 zam yapmış, ancak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu bu zammın tüketicilere yansıtılmayacağını açıklamıştı.
Uzmanlar bu durumun zaten azalan taleple başa çıkmaya çalışan elektrik şirketlerine bir de ek maliyet anlamına geldiğini belirtiyor.
BORÇ YÜKÜ AĞIRLAŞTI
Türkiye’de finans sektörü dışındaki şirketlerin toplam borcunun 300 milyar doların üstünde olduğu, enerji şirketlerinin borcunun en az 50 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
Elektrik üreten şirketlerin yılda 4,3 milyar dolar borç ödemesi gerekiyor. Bu borcun 2,6 milyar dolarıysa faiz ödemesi.
Türkiye’de enerji sektörü, bankalara en çok borcu olan dördüncü sektör.