Elektriğe üç yılda yüzde 103 zam

HABER MERKEZİ– Ev içi harcamalarda en büyük gider kalemini mutfak harcamaları ve faturalar oluşturuyor. Ancak ekonomik kriz ve artan fatura yükü emekçileri isyan noktasına getirdi. Artan enflasyon nedeniyle maaşlar erirken kabaran faturaların yükü her geçen gün daha fazla artıyor. Elektrik faturasına temmuz ayında yapılan yüzde 15’lik zam ikinci ayında yurttaşı isyan ettirdi. Yılbaşından bu yana yapılan zam oranı yüzde 22’yi buldu. Twitter’da ‘elektrik faturaları’ etiketi ile faturalarını paylaşan yurttaşlar pahalılığa dikkat çekti. Faturaların her ay daha da kabardığını belirten sosyal medya kullanıcıları bir günde 76 binin üzerinde paylaşım yaptı.

ZAM ORANI %103’Ü GEÇTİ

BirGün’den Havva Gümüşkaya’nın haberine göre, elektrik fiyatlarındaki artış 2018 yılından itibaren dikkat çekiyor. Ocak-Haziran aylarını kapsayan 2018’in ilk döneminde elektriğin birim fiyatı 45 kuruşken, son açıklanan zammın ardından Temmuz-Aralık aylarını kapsayan 2021’in ikinci döneminde bu fiyat 91,56 kuruşa çıktı. 2018’den bu yana yapılan zam oranı yüzde 103’ü bulmuş durumda. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) temmuzda tarifelerde değişikliğe gidilmesinin nedeni olarak elektrik üretiminde oluşan maliyet artışlarını gösterdi. Bu maliyet artışının yükü ise ücretleri artmayan geniş halk kesimlerinin sırtındaki kamburu büyütmüş durumda.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), ayda 230 kilovatsaat elektrik tüketen bir ailenin elektrik faturasını 210,96 lira olarak hesaplıyor. Temmuz ayında yapılan zam öncesi bu tutar 183,43 liraydı. Böylece yüzde 15’lik zam ile 230 kwh elektrik tüketen bir konutun fon ve vergi kesintileri dâhil aylık elektrik faturası 28 TL arttı.

ŞİKAYETLER DE ARTTI

Elektrik fiyatları arttıkça şikâyetler de artmaya başlıyor. Şikâyetlerdeki bu artış Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (TEDAŞ) verilerine de yansımış durumda. Kuruma faturalar nedeniyle yapılan şikâyetler 2018 yılında 2017’ye göre 6 kat arttı. Elektrik fiyatlarındaki artışın hızlanmaya başladığı 2018 yılında kuruma 643 fatura şikâyeti yapıldı. TEDAŞ’ın 2020 Yılı Faaliyet Raporu’na göre ise yıl içinde toplam bin 166 fatura şikâyeti toplandı. Faaliyet raporuna göre son üç yılda fatura şikâyetleri yüzde 81 artmış durumda.

Halk için her geçen gün yükü büyüyen elektrik faturaları üzerindeki vergi ve fonlarla Hazine’ye de milyarlarca lira aktarılıyor. Makina Mühendisleri Odası (MMO) Enerji Çalışma Grubu’nun raporuna göre konutlarda tüketilen ve kilovatsaati 91,56 kuruşa karşılık gelen birim fiyatın 47,43 kuruşu enerji bedeli, 26,51 kuruşu dağıtım bedeli, 17,62 kuruşu ise vergi ve fonlardan oluşuyor. Buna göre emekçiler ödedikleri her 100 liralık elektrik faturasının 19 lirasını Hazine’ye ödüyor.