Elbistan’da köylüler kendi imkânlarıyla enkazları kaldırmaya çalışıyor

MARAŞ- 6 Şubat günü yaşanan merkez üssü Maraş olan ve 10 ili etkileyen depremde, yapılan son açıklamalara göre 18 bin 342 kişi hayatını kaybetti, 74 bin 242 kişi yaralandı. Arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiği deprem bölgelerinde hâlâ enkaz altında olan ve yardım bekleyen yerler var.

En fazla etkilenen yerlerden biri olan Maraş Elbistan’da depremin etkisi gün geçtikçe daha da görünür oluyor. Yüzlerce evin yıkıldığı Elbistan’da enkaz altında kalan birçok kişi var.

Muhabirimizin aktardığına göre, birçok deprem bölgesinde olduğu gibi Elbistan’da da arama-kurtarma çalışmaları, yardım faaliyetleri ve barınma sorunları devam ediyor. Elbistan Cemevinde yoğunlaşan yardım faaliyetleriyle halka yardımlar götürülüyor.

AFAD’ın çalışmaları ise sadece Elbistan merkezinde devam ediyor. Hâlâ enkaz altında yaşayan insanların olduğu da söyleniyor. Fakat merkezde çalışmalar yavaş ilerliyor. Arama-kurtarma ekiplerinin sayısı yeterli değil. Şehir merkezine uzak mahallelerde, ara sokaklarda birçok ev enkaz halinde duruyor. Enkaz altında birçok insanın olduğu söylenirken merkeze uzak yerlerde çalışmalar neredeyse hiç yok. Köylüler kendi imkânlarıyla enkazları kaldırmaya çalışıyor.

BARIŞ BELDESİ

Elbistan Nurhak’a bağlı olan Barış Beldesi eskiden belediye statüsünde olan sonra beldeye düşürülen bir yer. O yüzden köy nüfusuna göre daha kalabalık. Depremden kaynaklı birçok bina çatlak ve yıkılmış durumda. Ancak yol üstünde bir yerleşim yeri olduğu için ulaşımı diğer bölgelere göre daha kolay durumda. Barış Beldesi, ulaşımın rahat olmasından kaynaklı diğer köylere yardım ulaştırmak için uygun bir konumda bulunuyor. Belde halkı tarafından ellerindeki olanaklar doğrultusunda bir organizasyon örgütlenmiş. Ama TIR ve kamyonlarla gelen yardımları koyabilecekleri bir alan bulunmuyor. Partizan okurları, gelen TIR’ların diğer bölgelere ulaşım sağlaması açısından deponun açılması, kullanılması, dağıtılması ve kolilerin sınıflandırılması için çalışarak yönlendirmeler yaptı ve halkla birlikte birçok malzeme tasnif edildi.

MİRALİ KÖYÜ: KÖYLERDE SORUN DAHA FAZLA

Elbistan merkeze bağlı köylerde ciddi sorunlar var. Yolların çökmesinden ve hava koşullarından dolayı köye ulaşımlar çok zor. Köylüler kendi imkânlarıyla şehir merkezine ulaşsa da yeterli temel ihtiyaçlara ulaşamıyorlar. Henüz hiçbir yardımın ulaşmadığı köyler var. Gıda, barınma ve ısınma sorunları da köylülerin sorunları arasında yer alıyor. Günler geçmesine rağmen çadırlar yeni yeni kurulurken halk soğuktan ciddi şekilde etkileniyor.

Eski adı Değirmenkaya olan Mirali köyünde, köy meydanında AFAD’ın gönderdiği birkaç çadır var ancak yetersiz durumda. Bu yüzden halkın barınma için çok fazla şansları bulunmuyor. Çünkü evlerin bir kısmı yıkılmış bir kısmı da ciddi hasar almış olarak görülüyor. Çadır olan yerlerde de ısınma problemi mevcut. Isınma sorunu için de gönderilen TIR’larda köy için uygun olmayan malzemeler bulunuyor. Özellikle çok fazla bebek maması ve bezi, battaniye vs. var. Köylerin çadır, ısınma sorunu ile birlikte tüp gibi daha acil ihtiyaçları bulunurken herkes kendi çabasıyla, şartlarıyla örgütsüz bir biçimde malzeme gönderdiği için gelen yardımlar daha çok oraya gelip bırakma üzerine olmuş.

ORGANİZASYON YETERSİZ

Gönderilen malzemeler karmaşa içinde dağılıyor. Halk ihtiyacı olanı alıyor ve diğer malzemeler heba oluyor ve kalıyor. Bu anlamda bir organizasyon sorunu mevcut. Partizan okurları tarafından Barış Beldesine ulaşıldığında karmaşayı düzenlemek adına gelen eşyaları tasniflendi. Tasniflendirme çalışmasının ardından gezilen yerlerde enkaz halinde olan ve hâlâ çalışması süren evler görülürken AFAD, polis veya jandarmanın bölgede olmadığı görüldü. Köylüler sadece kendi çabalarıyla; kepçe, vinç gibi makinalarla kazma çalışmaları yapmaya devam ederken enkaz altında kalan 2 kişi kişinin arama-kurtarması bu şekilde yapılıyordu. Ekipman ve kişi yetersizliğinden kaynaklı çalışmaların ağır bir şekilde ilerlediği görüldü. Beldeden ayrılmadan önce ise bir cenaze enkaz altından çıkarıldı ve hâlâ enkaz altında birkaç kişinin daha olduğu belirtildi.

Şu an köyde ulaşım kapanmış durumda. Sadece traktörler ile ulaşım sağlanıyor. Depremin merkez üssü olmasından kaynaklı yolda derin çatlaklar oluşmuş. Köylüler, Mirali köyünün girişinde bulunan türbenin deprem sırasında patladığını ve 3 metre sıçradığını belirtiyor.

Köy, yaklaşık 150-200 haneli. Depremde ise 9 kişi hayatını kaybetmiş.