HABER MERKEZİ- Yüz yüze eğitimin başlamasıyla okullarda Kovid-19 vakaları da arttı. devletin gerekli önlemleri almayarak tüm yükü öğretmenlere, sorumluluğu ise velilere bıraktığı eğitimde okullar salgının yayılmasını da hızlandırıyor. Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım, edindikleri bilgilere göre son bir hafta içinde Ankara’nın 10 ilçesinde bulunan okullarda 250 sınıfın Kovid-19 dolayısıyla karantinaya alındığı bilgisini paylaştı. Yardım, 10 ilçede 111 öğretmen, 716 öğrenci ve 69 personelin de temaslı ya da pozitif olduğunu dile getirdi.
ÖNLEM ALINMADAN OKULLAR AÇILDI
Türkiye’nin pandemi süresince okulları en uzun süre kapatan ülkelere arasında yer aldığını belirten Simge Yardım, “Milli Eğitim Bakanlığı, gerekli önlemleri almadı ve bu bir buçuk yıllık süreç içerisinde de gereken politikaları üretmeden okulları açtı. MEB, ‘tüm önlemleri aldık okullar eğitim öğretime hazır’ dedi. Fakat bakanlığın yayınladığı rehberde sadece maske mesafe ve hijyen kuralına indirgendi başka hiçbir önlem alınmadı” diye belirtti. Yardım, hiçbir hazırlık yapılmadan başlanan eğitim-öğretimin hiçbir önlem alınmadan devam ettiğini söyledi.
36 İLDE BİN 636 SINIF KAPATILDI
MEB’in pandeminin başından beri verileri şeffaf bir şekilde açıklamadığını dile getiren Yardım, “Bu süreç içerisinde kısmi zaman olarak okulların açıldığı zamanlar oldu o dönem de veriler açıklanmadı. Bu süreçte de kapanan sınıflar ve kapanan okullar var” dedi. Örgütlü oldukları 36 ilden gelen verilere göre, bin 636 sınıfın kapatıldığını ifade eden Yardım, “Ankara’da da bir öğretmen ve öğrencinin Kovid-19’dan vefat ettiği bilgisi şubelerimiz üzerinden bize ulaştı. Yine Nevşehir’de de bir öğretmen arkadaşımız Kovid-19’dan hayatını kaybettiği bilgisini aldık” diye aktardı. Yardım, somut adımların atılması ve gerekli tedbirlerin alınması için bakanlığın verileri paylaşması gerektiğinin altını çizdi.
50-60 KİŞİLİK SINIFLAR
Sağlık örgütlerinin de yaptığı açıklamalara göre sınıfların en fazla 20 ya da 25 öğrenciyi geçmeyecek şekilde olması gerektiğini vurgulayan Yardım, “Ancak okullardan bize gelen bilgiler sınıfların 50-60 kişilik olduğu yönünde. Oysaki bu süreçte sınıf mevcutlarının seyreltilmesi için en azından yarıya düşürülmesi için bir çalışmanın yapılması gerekiyor. Bunun için ek derslik ve okul inşa etmesi gerekirdi” diye konuştu. Öğretmen eksikliğine de değinen Yardım, Sayıştay’ın raporlarına göre 150 bin öğretmen açığının olduğunu hatırlattı. Yardım, “Pandemi süreciyle aslında iki katını söylemek mümkün. 500 binin üzerinde eğitim emekçisi arkadaşımız atamasının yapılmasını beklediği bir süreçte daha etkin bir mücadeleyle bu süreç yürütülebilirdi, derslikler hazır hale getirilebilirdi” ifadelerini kullandı.
DERS SÜRELERİ AZALTILMALI
Sağlıklı bir eğitim öğretim süreci için ders sürelerinin azaltılması gerektiğini belirten Yardım “40 dakikalık ders süresi pandemi açısından çok zor ve uzun bir süre. Ders sürelerinin 30 dakikaya indirilmesi gerek. Yine köy okullarının bir an önce yeniden eğitim öğretime açılması, taşımalı eğitim sistemine son verilerek öğrencilerin orada eğitim almalarının sağlanması lazım. ‘Her şey yolunda’ algısından çıkılarak gerçekçi, somut adımlar atılması gerekir” çağrısında bulundu.
VELİLERDEN PARA İSTENİYOR
Pandemi gerekçe gösterilerek temizlik giderlerinin aileler üzerinden sağlandığını belirten Yardım, “MEB, tarafından okullara yeterli kaynak aktarılmadığı için okulların pek çok ihtiyacı kayıt parası ya da bağış adı altında velilerden karşılanıyor” dedi. Önümüzdeki günlerde bütçe görüşmelerinin de başlayacağını hatırlatan Yardım, yüz yüze eğitimin sağlıklı ilerleyebilmesi için okullara daha fazla bütçenin ayrılması gerektiğini söyledi. Yardım, “Parasız eğitim temel bir hak. Bakanlığın sorumluluğunda olan eğitim öğretim sürecinin velilerimizin sırtına yüklenmesi kabul etmiyoruz” diye konuştu. (MA)