HABER MERKEZİ- Kocaeli’nin Çayırova ilçesi Şekerpınar’da bulunan EDS Enjeksiyon Döküm fabrikasında haklarını arayan işçiler işten çıkarıldı. Sefalet zammının asgari ücret seviyesinde kalmasının ardından sendikada örgütlenen 10 işçi işten çıkarıldı.
Evrensel’in haberine göre; 1994 yılında 5 ortaklı bir anonim şirket olarak kurulan ve İmes Sanayi Sitesi’nde 800 metrekare kapalı alanda yüksek basınçlı döküm parçaları üreterek faaliyetine başlayan fabrika, 2006 yılından bu yana Şekerpınar’da 7500 metrekare kapalı, 2500 metrekare açık alana sahip yeni tesisinde çalışan 240 işçi ile üretimine devam ediyordu. Motor kapağı, yakıt filtre kapağı ve alüminyum mobilya aksesuarı üretimi yapan işçiler, emeklerinin karşılığı olan ücreti istediklerinde işten çıkartıldı.
İşten çıkarılan işçilerden Yakup Aksu, enjeksiyon bölümünde depo elemanı olarak çalışıyordu. “Bizi ‘küçülmeye gidiyoruz’ diye işten çıkardılar” diyen Aksu, “Tazminatlarımızı sorduğumuzda da söyledikleri, ‘Arabulucuya gidin, hakkınızı alın’ oldu. Kendileri direkt arabulucuya başvurmuşlar. Bizi arayarak ‘Gelin anlaşalım’ dediler. Biz de sendikamızın avukatları sayesinde işe geri iademiz için başvuruda bulunduk” dedi.
“İÇERİDEKİ İŞÇİLERE BASKI SÜRÜYOR”
Herkese eşit zam verilmediğini söyleyen Aksu, “İçeride herkese aynı zam oranı verilmiyor, performansa göre değerlendirme yapıyorlarmış. Haklarımızı savunmaya kalktığımızda da baskı uyguluyorlar. Baskılarla insanları yıldırıyorlar. Çalışanların yaş ortalaması 40-45. Bir yerde iş bulamama korkusu yaşıyor herkes doğal olarak. Arkadaşlarımız yanımıza gelemiyor, korkutuyorlar. İçeride olan arkadaşlara baskılar sürüyor, ‘Yüzde 47 zam yaptık, neden böyle yapıyorsunuz’ diyerek kızmışlar. Ben 3 bin 500 lira alıyordum zamdan önce. Benim maaşım zamdan sonra 5 bin 500 lira oldu. Buyrun siz hesaplayın. Devletin asgari ücrete yaptığı zammı bile yapma gereği duymamışlar. Asgari ücret alan arkadaşlar zorunlu mesai kağıdını imzalamadı diye maaşları 4.250’ye sabitleyip hiçbir şekilde hakkını vermediler” dedi.
Servis araçlarında yaşadıkları sorunlara da değinen Aksu, “Servis araçlarının 5 yaş üzeri olmaması gerekir ama bizim bir servis aracımız var tarihi eser resmen. Servisler soğuk deyince bizimle dalga geçiyorlar. TRT film çekmiş hatta o araçlarla” diye konuştu.
“KÜÇÜLMEYE GİDEN BİR FİRMA NASIL YENİ FABRİKA YAPAR?”
“Bundan sonrasına yargı karar verecek” diyen Aksu, “Türk-Metal Sendikası yanımızda, bizim haklarımızı savunuyorlar. Tüm haklarımızı alarak fabrikaya geri girmeyi bekliyoruz. Biz burada Arçelik’e genel maksatlı motor kapakları ve İKEA’ya satışa hazır ürünler üretiyoruz. İşçi sağlığı konusunda gerekli önlemleri alıyorlar tamam ama işçinin hakkına geldiği zaman hiçbir şey yok. Fabrikanın karşısında EDS’ye ait inşaat çalışmaları var. Küçülmeye giden bir firma nasıl yeni bir arazi alıp bina yapabiliyor? Bilecik’te de arazileri var, yeni bir proje kapsamında oraya da fabrika yapmaya başlıyorlar. Küçülmeye giden bir firma nasıl fabrika yapıyor? Bize gelsin bunu anlatsın patronumuz” dedi.