HABER MERKEZİ- Devletin hak gaspları, hak ihlalleri olarak vücut bulan saldırıları yakıcı bir şekilde hissedilmeye devam ediyor. Hapishaneler ise bu saldırıların en yoğun yaşandığı alanlardan birisi. Devrimci, yurtsever tutsaklara dönük tecrit, yalıtma, işkence ve kısıtlamalar katmerleşerek artıyor.
Düzce T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde kalan DHKP-C ve PKK davalarından tutuklu ve hükümlülerin avukat görüşüne yönelik kısıtlama getirildi. Düzce İnfaz Hakimliği, 29 Mart tarihinde DHKP-C ve PKK dava tutsaklarının avukat görüşlerinin 3 ay süreyle teknik cihazla sesli veya görüntülü olarak kayıt altına alınması kararı aldı. Öte yandan yapılan görüşmeler sırasında bir hapishane görevlisi de görüşme odasında bulunabilecek. 3 aylık süre ise uzatılabilir.
Kararın bir diğer kritik noktası ise hükümlü ya da tutuklunun avukatına veya avukatın hükümlü ya da tutukluya verdiği belge/belge örneklerine; dosyalar ve aralardaki konuşmalara ilişkin tutulan kayıtlara el konulabilecek olması. Avukat görüşlerinin gün ve saatleri sınırlandırılabilecek.
Avukat ile hükümlü/tutuklu arasında alınıp verilen belgeler ve konuşma notlarına el konulabilecek olması, akıllara geçtiğimiz günlerde Tarsus Hapishanesi’ndeki avukatların gardiyanlar tarafından alıkonularak belgelerine el konmak istenmesini getirdi. Tarsus Hapishanesi’nde mahkeme kararı olmaksızın fiilen geliştirilen el koyma işlemi büyük tepki çekmişti.
‘MÜVEKKİL-AVUKAT İLİŞKİSİNİN GİZLİLİĞİ İHLAL EDİLİYOR’
Avukat Ayşe Acinikli, söz konusu karara ilişkin Yolculuk Gazetesi’ne yaptığı açıklamada “Bu uygulama avukatlık mesleğinin kriminalize edilmesi amacını taşıdığı gibi müvekkil-avukat ilişkisinin gizliliğini de ihlal eden bir nitelik taşımaktadır. Aynı zamanda karar açlık grevlerinin ve grevcilerinin sesinin duyulmasını engellemek ve açlık grevinin talebinin meşruiyetini kriminalize etme amacını taşıdığı sonucuna da ulaşılabilir” ifadelerini kullandı.
‘AVUKATLAR EYLEMLERE YÖN VERİYOR’
Düzce T Tipi Kapalı Hapishanesi ile ilgili verilen bu karara gerekçe olarak ise PKK davalarından tutuklu mahpusların birbirlerine göndermek istedikleri ancak çatıya takıldığı için idarenin eline geçtiği iddia edilen notlar gösteriliyor. Kararda, notlara ilişkin “PKK Örgüt Üyesi hükümlü/tutukluların ele geçirilen çatı notlarında talimatları avukatların getirdikleri, avukatlardan gelen talimatlara göre eylemlerine yön verdikleri anlaşılmaktadır” iddiasına yer verildi.
BURSA’DA DA AYNI KARAR
Düzce’deki kararın yanı sıra Bursa H Tipi Kapalı Hapishanesi’nde de M.T. ve S.S. isimli tutsaklara ilişkin aynı karar alındı. Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi, “PKK tarafından yönlendirildiği, örgüte ilişkin emir ve talimat verdiği, yorumları ile gizli-açık ya da şifreli mesajlar iletildiğine dair bilgi ve bulgu elde edildiği” gerekçesiyle verdiği kararda iki mahpusun avukat görüşmelerinin üç ay süreyle teknik cihazla sesli veya görüntülü olarak kaydedilmesine karar verdi.
KHK İLE GETİRİLMİŞTİ
Avukat görüşmelerinin kısıtlanması ya da engellenmesine yönelik yeni düzenlemeler, 29 Ekim 2016 tarihinde yayımlanan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile avukat ile hükümlünün görüşmesinin altı aya kadar ertelenmesi ve görüşmedeki dokümanların örneğinin alınması, görüşmenin de kaydedilmesinin yolu açılmıştı. Bu kısıtlamaların tutuklu sanıklar hakkında uygulanıp uygulanmayacağına dair karar yetkisi de soruşturma aşamasında sulh ceza hâkimine, kovuşturma aşamasında ise mahkemeye verilmişti.