DFG hazırladığı ocak ayı raporunu yayımladı. Raporda, 53 gazetecinin tutsak olduğu bilgisi paylaşılırken “Tüm gazeteciler serbest bırakılmalıdır.” çağrısı yapıldı.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), ocak ayı hak ihlalleri raporunu yazılı olarak yayımladı.
BASKILAR YENİ YILDA DA DEVAM EDİYOR
Yeni yılın ilk ayında da baskıların devam ettiği belirtilen raporda, “Mesleklerini icra etmeye çalışırken saldırı, tehdit ve baskılara maruz kalan gazetecilerin yanı sıra, gözaltı ve tutuklamalar da ocak ayı boyunca devam etti. Sadece bir ay içinde 2 gazetecinin gözaltına alınması, 2 gazetecinin de tutuklanması bu gerçekliği bir kez daha açığa çıkaran veriler olarak kayıtlara geçti” diye ifade edildi.
53 GAZETECİ TUTSAK
DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun 18 Ocak’ta görülen 2’nci duruşmasında da tahliye edilmediğinin aktarıldığı raporda, ocak ayında 7 gazetecinin tahliye edildiği ancak halen 53 tutsak gazetecinin olduğu bilgisi paylaşıldı. Raporda, “Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılanan ve içi boş iddialarla tutsaklığı sürdürülen Müftüoğlu’nun mahkeme tarafından hapiste tutulma çabası, cezalandırmayı da aşıp tam bir zulme dönüşmüştür. Gazetecilere yönelik soruşturmalar, açılan davalar ve verilen cezalar hızından bir şey kaybetmedi. Meslektaşlarımıza yönelik alınan gözaltı ve tutuklama kararlarının yanı sıra hak ihlalleri, baskı ve yasaklar da yılın ilk ayı boyunca gündemden düşmedi.” denildi.
“ÇALIŞMALARIMIZA SANSÜR VE YASAKLARLA KET VURULAMAZ”
Raporun devamında şu ifadelere yer verildi: “Her geçen gün hedef gösterilen, hakarete maruz kalan, gazetecilik faaliyeti yaptığı için gözaltına alınıp tutuklanan, soruşturmalara ve baskılara maruz kalan meslektaşlarımızın haber yapma hakkı elinden alınamaz. Aynı şekilde toplumu gerçeklerle buluşturan çalışmalarımıza sansür ve yasaklarla ket vurulamaz. Dezenformasyon uygulamaları ile toplumun doğru haber alma hakkının ellerinden alınması kabul edilebilir bir durum değildir. Umuyoruz ki, mesleğe dair yapılan bu sistematik saldırılar son bulur. Çünkü gazetecilik onurlu bir meslektir ve her onurlu gazeteci halkın haber alma hakkını savunma adına gerçekleri kamuoyuna duyurma çabası içerisindedir. Bu çabayı engelleyerek bir yere varılamaz. Bu nedenle gazetecilere yönelik bu baskılar bir an önce son bulmalı ve tutuklu eşbaşkanımız Dicle Müftüoğlu ile hapisteki tüm gazeteciler serbest bırakılmalıdır” denildi.
GAZETECİLERİN YAŞADIĞI HAK İHLALLERİ
Gazeteci Medine Mamedoğlu’na sanal medya hesabı üzerinden tehdit ve hakaret içeren mesajlar aldığı, BirGün muhabiri İsmail Arı’nın ise Menzil Tarikatı’nın hedefi olduğunun ifade edildiği raporda ocak ayında yaşanan ihlallere de yer verildi: “2 gazeteci saldırıya uğradı, 2 gazeteci gözaltına alındı, 2 gazeteci tutuklandı, 1 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı, 4 gazeteci tehdit edildi, 2 gazetecinin haber takibi engellendi, 1 gazeteci cezaevinde ihlallere maruz kaldı.”
Düşünce ve ifade özgürlüğü ihlalleri ise şöyle sıralandı: “5 gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 6 gazeteciye 7 yıl 9 ay ceza verildi. Tutuklu gazeteci sayısı 53’e indi. 11 yayın yasağı kararı alınırken, 2 internet sitesi kapatıldı, 141 habere erişim engeli getirildi. 238 sosyal medya içeriği engellendi.”
Raporun tam hali için tıklayınız.
(HABER MERKEZİ)