HABER MERKEZİ- İçişleri Bakanlığı’nın Dersim Belediyesi eski kayyumu Tuncay Sonel hakkında soruşturma izni vermemesi Danıştay’dan döndü.
Dersim Belediyesi’ni gasp eden Tunceli Valisi Tuncay Sonel hakkında Dersim Belediyesinin; “Usulsüzlük yaptığı, kamu zararına yol açtığı, ihaleye katılımı kısıtladığı, belediyeyi zarara uğrattığı” gerekçeleriyle yaptığı şikayetin soruşturulmasına izin vermeyen İçişleri Bakanlığının kararı Danıştaydan döndü.
BELEDİYEYİ 68 MİLYON LİRA BORÇLANDIRDI
Dersim Belediyesine 2017 yılının temmuz ayında kayyum olarak atanan Eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel hakkında, 30 Mart 2019 yılında yapılan yerel seçimlerin ardından seçimleri kazanan belediye yönetimi, belediye meclisi bünyesinden oluşturulan komisyonun raporu doğrultusunda “Usulsüzlük yaptığı, kamu zararına yol açtığı, ihaleye katılımı kısıtladığı, belediyeyi zarara uğrattığı” gerekçeleriyle İçişleri Bakanlığına şikayette bulundu. Şikayet sonrasında Valinin astı konumunda bulunan ve Valilik personeli olan İdare ve Denetim Müdür Vekili B.K araştırma yaptı. Araştırma neticesinde düzenlenen rapor dikkate alınarak Eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel ‘Kendisi hakkında ön inceleme yapılmasına gerek olmadığı’ yönünde İçişleri Bakanına görüş sundu. İçişleri Bakanı da söz konusu araştırma raporuna dayanarak 20.11.2020 yılında ‘Şikayetin işleme konulmaması’ yönünde karar verdi.
DANIŞTAY KARARI İPTAL ETTİ
Bunun üzerine Dersim Belediyesi avukatı tarafından Danıştay 1. Dairesine itiraz edildi ve yapılan itiraz kabul edildi.
Danıştay 1. Dairesi verdiği kararda Sonel’in astı konumundaki B.K’nin dosyayı incelemesi durumuna dair atıfta bulunarak, “4483 sayılı Kanun’un 5’inci maddesinde izin vermeye yetkili merci veya izin vermeye yetkili merciin bulunduğu kamu kurum veya kuruluşunun içerisindeki teftiş kurullarından görevlendirilecek bir veya birkaç denetim elemanı veya hakkında inceleme veya araştırma yapılacak kişinin üstü konumundaki memur ve kamu görevlilerinden biri veya birkaçı tarafından yapılması gerekeceği tabiidir.
Aksi tutumun gerek yapılan inceleme veya araştırmanın gerekse bu inceleme veya araştırma raporuna dayanarak izin vermeye yetkili mercilere verilecek işleme konulmama kararının objektifliğini, sıhhatini ve hukukiliğini tartışmalı hale getireceği ve 4483 sayılı Kanun’un prensiplerine aykırı olacağı açıktır” denildi.
TUNCAY SONEL HAKKINDAKİ YOLSUZLUK İDDİALARI
1-Belediye idaresinin kayyum vasıtasıyla yürütüldüğü dönemde gerçekleştirilen 2017/612317 numaralı Belediye Hizmet Binasının ve Yeraltı Çarşısının Bakım ve Onarım İşi, 2018/3655 ihale kayıt numaralı Mameki Köprüsü- Mavi Köprü Arası ve Atatürk Mahallesi kıyı düzenlemesi Peyzaj İşi ile 2017/686600 ihale kayıt numaralı İş Makinesi ve Araç Kiralanması işini, ani ve beklenmeyen veya ivedilik arz eden bir durum olmadığı halde mevzuata aykırı olarak 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 21/b maddesi uyarınca ihaleye çıkarak, ihalelere katılacak kişileri önceden belirleyip belli kişileri ihalelere davet ederek, ihalelerin yaklaşık maliyetlerini katılımcıların belirlediği fiyatlara göre ve/veya daha yüksek belirleyerek, gereksiz yere ihtiyaç olmadığı halde birbirine yakın yeni köprüler yaptırmak ve kamu kaynaklarını gereksiz bir şekilde harcayarak rekabet ortamı oluşturmadan anılan ihaleleri gerçekleştirmek suretiyle kamu zararına yol açmak.
2-Tunceli Merkez, Moğultay Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi, İsmet İnönü (Zarife Hatun) Parkının 2886 sayılı Devlet İhale Kanunun 45 inci maddesine göre 10 yıl süreyle kiralanması işi ihalesini usulsüz bir şekilde iptal ederek söz konusu parkı ihale yapılmaksızın ve düşük bedelle kiraya vermek suretiyle kamu zararına yol açmak.
3-İhtiyaç olmadığı halde gereksiz yere ve yüksek bedelle 2018/155536 ihale kayıt numaralı Sokak Aydınlatma Direği ve Elektrik Malzemesi Alım ihalesi gerçekleştirmek, ihale kapsamında alınan aydınlatma direkleri ile şehrin siluetini bozmak, söz konusu ihale sürecinde usulsüzlük yapmak.
4-Açık ihale usulüyle yapılması gereken 2017/707457 ihale kayıt numaralı Oyuncak Alım ihalesini mevzuata aykırı olarak 4734 sayılı kanunun 21/f maddesi uyarınca gerçekleştirmek, söz konusu ihaleye katılımı kısıtlamak.
5-Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca belediyelerce yükseköğrenim gören öğrencilere burs verilmemesi gerekirken 2017-2018 yıllarında üniversite öğrencilerine 921.600,00 TL burs vererek belediyeyi zarara uğratmak.