HABER MERKEZİ- İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de aktif olarak faaliyet gösteren derneklerin yüzde 15’i “dini hizmetlerin gerçekleştirilmesine yönelik faaliyet gösteren” derneklerden oluşuyor. Bu alanda faaliyet gösteren dernekler, ülkenin doğusundan batısına toplam 14 farklı ilde ilk sırada yer alıyor. Karabük, Erzincan, Bitlis, Düzce, Çankırı, Afyonkarahisar, Sakarya ve Konya’da neredeyse her 3 veya 4 dernekten biri, bu amaçla kurulmuş durumda.
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yer alan bilgilere göre Türkiye’de 122 bin 147’si aktif, 194 bin 810’u feshedilmiş toplam 316 bin 957 dernek bulunuyor.
Cumhuriyet’in haberine göre aktif dernekler, toplam 21 farklı faaliyet alanına ayrılmış durumda. Ancak faaliyet alanları, temel olarak 3 alanda yoğunlaşıyor. Buna göre aktif derneklerden 38 bin 321’i “mesleki ve dayanışma derneklerinden”, 27 bin 355’i “spor ve spor ile ilgili derneklerden” ve 18 bin 443’ü “dini hizmetlerin gerçekleştirilmesine yönelik faaliyet gösteren derneklerden” oluşuyor. Bu 3 faaliyet alanı dışında sayısı 5 bini aşan yalnızca üç faaliyet alanı bulunuyor. Bunlar da eğitim araştırma dernekleri, kültür, sanat ve turizm dernekleri ile insani yardım dernekleri.