HABER MERKEZİ- Koronavirüs nedeniyle birçok suçta imza zorunluluğu kalkarken siyasiler imza atmaya devam ediyor. Urfa’nın Viranşehir ilçesinde KOAH hastası Züleyha Çalman haftanın 3 günü karakola imza veriyor. Çalman, siyasi suçlar dışındaki denetimli serbestlik dosyalarında imza atma zorunluluğunun Mayıs ayına kadar ertelendiğini öğrendi.
Urfa’nın Viranşehir ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi Züleyha Çalman, yaklaşık 10 ay önce “Örgüt propagandası” ve “Örgüt üyesi olmak” iddialarıyla iki kez gözaltına alınıp, denetimli serbestlik kapsamında serbest bırakıldı. Hakkında başlatılan iki ayrı soruşturma nedeniyle haftada 3 kez karakola gidip imza veren Çalman, dün yeniden imza vermek üzere ilçedeki Yeni Mahalle Polis Karakolu’na gitti.
Çalman, burada polislerden, giderek büyüyen koronavirisü tehdidi dolayısıyla denetimli serbestlik kapsamındaki bazı suçlarda imza atma zorunluluğunun Mayıs ayına kadar ertelendiğini öğrendi. Görevli polis memuruna bu kapsama girip girmediğini soran Çalman, “Senin dosyan propaganda ve üyelik, erteleme kapsamı dışında” yanıtı aldı.
3 çocuğu bulunması ve KOAH hastası olmasına rağmen kendilerine imza atma zorunluluğun ertelenmemesi ile maruz kaldıkları ayrımcılığı “Çifte standart” olarak tanımladı.
İMZA ERTELEMESİ SADECE ADLİ SUÇLARA
Adli kontrolü bulunmasından ötürü dün yine her zaman olduğu gibi imza vermek için karakola gittiğini söyleyen Çalman, kapı önünde karşılaştığı polislerin kendisine “Sizin imzalar muhtemelen Mayıs ayına kadar ertelenmiş, siz yine de diğer polislere sorun” dediğini belirtti. Bunun üzerine imza attıktan sonra görevli polis memuruna böylesi bir karar kapsamında olup olmadığını sorduğunu belirten Çalman, salgın nedeniyle ertelenen imzaların sadece adli suçluları kapsadığını, siyasilerin bunun dışında olduğu cevabını aldığını söyledi.
Çalman, nedenini sorduğunda ise polisten “Sizin örgüt üyeliği ve propaganda dosyalarınız var. Bu nedenle siz bu kapsamın dışında tutuluyorsunuz” yanıtı aldığını ifade etti.
‘FAŞİZM BİR KEZ DAHA YÜZÜNÜ GÖSTERDİ’
Maruz kaldığı bu durum için “Ayrımcılığın ve çifte standarttın yabancısı değilim” diyen Çalman, yaşadıklarını şu sözlerle dile getirdi: “Şok oldum. Küresel bir krizde ve salgın hastalığa rağmen biz adli suçluların kapsamında değiliz. Herkesin evinde olduğu bir salgın hastalıkta bile bugün bir kez daha faşizm yüzünü gösterdi. Ben KOAH hastasıyım ve benim gibi binlerce arkadaşımız hasta adli kontrole gitmek zorunda. Hem biz hem de ailemiz risk grubunda. Ben 3 gün imzaya gidiyorum. Bu da hem beni hem de ailemi tehdit ediyor. Bu kapsamın dışında tutulmamız insanlığın ve sözün bittiği yer diyebilirim.”
724 BİN KİŞİ DENETİMLİ SERBEST
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı’nın açıkladığı 2019 Aralık ayı verilerine göre; Türkiye’de 724 bin 582 kişi denetimli serbestliğe tabi tutulurken, bu sayının 22 bin 843’nü çocuklar oluşturuyor. (MA)