Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan Dumlupınar Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Dr. Can Cevher Gürler, dün bir hastanın saldırısına uğradı. Saldırgan gözaltına alınırken, Dr. Gürler Seyhan Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedavi altına alındı. Adana Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi, saldırının ardından İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı.
Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Özden Polatöz şunları söyledi:
“Türkiye’de sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, maalesef her geçen gün artan ve kaygı verici boyutlara ulaşan bir sorundur. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son 5 yılda 30 binden fazla sağlık çalışanı şiddete maruz kalmıştır. Şiddet olaylarının önemli bir kısmı hastanelerde, aile sağlığı merkezlerinde ve acil servislerde yaşanmaktadır. Her gün 100’den fazla sağlık çalışanı sözlü ya da fiziksel saldırıya uğramaktadır. Bu durum, sağlık hizmeti sunan çalışanların güvenli bir çalışma ortamına sahip olmasını imkânsız hale getirmektedir.
“Sağlıkta şiddet, yalnızca bireysel bir sorun değil, tüm toplumu etkileyen yapısal bir krizdir. Sağlık çalışanlarının güvenli ve onurlu bir şekilde mesleklerini yapabilmeleri için ciddi adımlar atılmalıdır. Yetkililerin bu konuda acilen etkili önlemler almasını, sağlık çalışanlarının korunması adına yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesini talep ediyoruz.
“Dr. Can Cevher Gürler’in yaşadığı bu elim olay, sağlıkta şiddet sorununun ne denli ciddi olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Adana Tabip Odası olarak, meslektaşımızın yanındayız ve bu olayın takipçisi olacağız. Sağlıkta şiddete karşı mücadelemizi sürdürecek, meslektaşlarımızın güvenliği ve onuru için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz.
“Tüm sağlık çalışanlarını ve duyarlı kamuoyunu, bu şiddet sarmalına karşı sesini yükseltmeye ve dayanışmaya davet ediyoruz.”
SAĞLIKTA ŞİDDET SON BULSUN!
SES Adana Şube Eş Başkanı Belgin Işık, şiddetin 20 yılı aşkın süredir iktidarın uyguladığı sağlık politikalarına kaynaklandığını söyleyerek, “Toplumun her alanına yayılan şiddet, sağlık alanına da sirayet etmiştir. İçinden çıkılmaz hale gelen sağlıkta şiddet, bir halk sağlığı sorunudur. Bu durum, sağlık emekçilerinin değersizleştirilmesi, hastaların müşteri gibi görülmesi ve siyasilerin olumsuz yaklaşımlarından kaynaklanmaktadır. Bir tek sağlık emekçisinin dahi şiddete maruz kalmasına tahammülümüz yok” dedi.
Dr. Can Cevher Gürler’in tedavi gördüğü Seyhan Devlet Hastanesi önünde de bir araya gelen sağlık emekçileri adına konuşan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) kalıcı ve etkin çözümler gerektiğini vurguladı. Genel Sağlık-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Dr. Musa Uğur, “Geleceği belli olan bu felaket sağlıkta şiddet konusunda caydırıcı önlemlerin alınmaması sonucunda ortaya çıkmıştır. Sağlıkta şiddetin önüne geçilebilmesi için sağlık bakanlığından, hastane idaresine, medyadan, hasta ve hasta yakınlarına kadar herkes üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidir” ifadelerini kullandı.
(HABER MERKEZİ)