Cumartesi Anneleri’nin basın açıklamalarını AYM kararını tanımayarak engellemeye çalışan ve saldıran polisler hakkında soruşturma yapılmasına, İstanbul Valisi Davut Gül tarafından izin verilmedi.
Anayasa Mahkemesi (AYM), Maside Ocak Kışlakçı ve Gülseren Yoleri kararları ile kayıp yakınlarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri’nin basın açıklaması yapmalarının engellenmesinin “hak ihlali” olduğuna hükmetmişti. Karara rağmen Cumartesi Anneleri’nin basın açıklamaları haftalardır engellenmeye çalışılırken kayıp yakınları ve hak savunucuları da gözaltına alınıyor.
Cumartesi Anneleri’nin 22 Nisan 2023 tarihindeki 943. hafta açıklamasına polis saldırmış ve aralarında kayıp yakınları ile hak savunucularının yer aldığı 17 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan isimlere “kanuna aykırı toplantı” ve “yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen dağılmamak” suçlamaları yöneltilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise 13 Temmuz tarihinde, kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti. Soruşturma savcısı ise AYM’nin net hükümler içeren iki ayrı “hak ihlali” kararına ilişkin ise herhangi bir atıfta bulunmamıştı.
Yaşananlar sonrası Cumartesi Anneleri’nin avukatları, polis memurları ve amirleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
VALİ GÜL, SORUŞTURMAYA GEREK GÖRMEDİ
T24’ten Murat Kök’ün haberine göre yaşananlar sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma izni için dosyayı İstanbul Valiliği’ne gönderdi. Valilik ise 2020-2022 yılları arasında Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü olarak da görev yapmış bir ikinci sınıf emniyet müdürünü, araştırmayı yürütmekle görevlendirdi. Polisler hakkındaki ön soruşturma 29 günde tamamlandı.
Raporda, İstanbul Valiliği tarafından 24 Kasım 2022 tarihinde yayımlanan “terör saldırısı sonrasında İstiklal Caddesinde güvenlik, huzur ve asayişin korunması, mevcut yaya trafiği akışının hızlandırılması konularında alınması gereken önlemlere ilişkin” genel emre istinaden söz konusu eylemin yasaklandığı belirtilerek Cumartesi Anneleri’nin “ihtara rağmen dağılmamakta ısrar ettikleri” öne sürüldü.
Araştırmayı yürüten emniyet müdürü, kayıp yakınları ve hak savunucularının saldırı sırasında yalnızca basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde yaralandıklarını ve dolayısıyla doktor raporlarının “orantısız güç kullanıldığı iddialarını destekler mahiyette olmadığı”nı belirtti.
RAPOR, 13 TEMMUZ’DA VALİLİĞE SUNULDU
Aynı gün karar veren İstanbul Valisi Davut Gül ise rapor doğrultusunda, polis amirleri ve polisler hakkında soruşturma yürütülmesine yer olmadığına karar verdi. Gül, polisler hakkında disiplin soruşturması açılmasına da gerek olmadığına ve dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verdi.
(HABER MERKEZİ)