HABER MERKEZİ- Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nda toplanmalarının polis şiddeti ile engellenmesinin 4’üncü yılına ilişkin yaptıkları açıklamada, “İktidar yasaklamaları toplumu susturma aracı olarak kullanıyor” dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Komisyonu ve Cumartesi Anneleri, sanal medya hesabından 25 Ağustos 2018’den bu yana 2911 Sayılı yasanın Anayasa’ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı hükümler gerekçe gösterilerek Galatasaray Meydanı’nda toplanmalarının polis şiddeti ile engellenmesinin 4’üncü yılına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Çelik ve beton bariyerlerle kapatılan Galatasaray Meydanı’nın ağır silahlı polisler, TOMA ve akrep araçları tarafından “işgal” edilmesine tepki gösterilen açıklamada, “İstanbul’un kalbinde, en işlek caddesinde bütün vatandaşların erişim hakkına sahip olduğu bir meydan 4 yıldır karakola çevrilmiş durumda. 4 yıldır tüm çabalarımıza rağmen Galatasaray’da toplanma hakkımızın ihlali karşısında etkili bir başvuru yolu bulamıyoruz. Anayasa ve hukuk bizi korumuyor” denilerek, siyasi, idari ve adli makamların Anayasa’yı ve hukuku yok saydığının altı çizildi.
Açıklamanın devamında Galatasaray yasağına karşı güçlü bir toplumsal itirazın geliştirilmediği için konserlerin ve festivallerin yasaklandığı belirtilerek, “İktidar, valilikler ve kaymakamlıklar eliyle uyguladığı yasaklama kararlarını toplumu susturmanın, kendi ideolojilerine itaate zorlamanın aracı olarak kullanıyor” ifadelerine yer verildi.
“Bugün her zamankinden daha yüksek sesle hiçbir ayırım gözetmeden ‘Yasaklara hayır!’ deme zamanı” denilen açıklamada, Galatasaray yasağının 4’üncü yılı nedeniyle şu sorular soruldu:
* Galatasaray Meydanı İBB yetki alanı içindedir. Herkesin erişim hakkı bulunan bir meydanın 4 yıldır İstanbullulara kapatılması karşısında @istanbulbld neden susuyor?
* Galatasaray, aynı zamanda ülkenin en önemli heykeltraşlarından biri olan Şadi Çalık’ın eserine ev sahipliği yapıyor. Bu heykel de 4 yıldır hapsedilmiş durumda. Heykeltraşlar, sanatçılar, sanatseverler neden susuyor?
* Galatasaray İstanbul Barosu’na birkaç yüz metre mesafededir. Tüm kamuya açık bir meydanın 4 yıldır karakol haline getirilmiş olması karşısında İstanbul Barosu (@istanbulbarosu) neden susuyor?
* Galatasaray meydanı tüm kentlilerin erişimine 4 yıldır kapatılmış durumda. Kamusal alanları korumakla, kentsel adaleti ve kent hakkını öncelemekle görevli meslek örgütleri, kent plancıları neden susuyor?
* Bir meydan 4 yıldır halkın düşünce ve ifade özgürlüğünü kullanma hakkına kapatılmış durumda. İnsan hak ve özgürlüklerini korumakla görevli Türkiye Barolar Birliği (@barolar) neden susuyor?”
1- Bugün Galatasaray Meydanı’nda toplanmamızın polis şiddeti ile engellenmesinin 4. yılı.
25 Ağustos 2018 tarihinden beri 2911 Sayılı yasanın Anayasa’ya ve AİHS'ne aykırı hükümleri gerekçe gösterilerek Galatasaray’da barışçıl toplanma hakkımız engelleniyor.— Cumartesi Anneleri (@CmrtesiAnneleri) August 25, 2022
Açıklamanın sonunda “Kim susarsa sussun, biz susmayacağız. Tanık olduğumuz zulmü anlatmak bizim için haysiyet meselesidir” denildi. (Patika)