İSTANBUL- Cumartesi Anneleri, 2004 yılında gözaltında kaybedilen Tolga Baykal Ceylan’ın akıbetini sormak için bugün Galatasaray Meydanı’nda 697. Kez bir araya geldi.
“Failler belli kayıplar nerede” yazılı pankartın açıldığı eylemde Ankara Katliamı davasında yalnızca tetikçilere ceza verilmesine tepki gösterildi. Katliamcıların neredeyse gözetim altında Antep’ten Ankara’ya gelerek katliamı gerçekleştirdiğine dikkat çekilen eylemde kamu görevlilerine soruşturma izni de verilmediği ifade edildi.
Eylemin devamında Tolga Baykal Ceylan’ın annesi Kadriye Baykal bir metin okuyarak, oğlunun gözaltında kaybedildiğini vurguladı ve “Benim oğlum başvurduğum her yerde kaybedildi” dedi. Oğlunun akıbetinin açığa çıkarılmasından sorumlu olanların hâlâ iktidarda olduğunu ifade eden Baykal, oğlunun akıbetinin açığa çıkarılması için çağrı yaptı. Oğlunun kaybedilmesinin üzerini örtmek için onun sağ olduğu ve Bulgaristan’da ikamet ettiğine dair nüfus kaydı oluşturulduğunu belirten Baykal, bunu araştırdıklarında gerçek olmadığını öğrendiklerini söyledi. İğneada Karakolu’ndakilerin oğluna kimlik soruşturması yapıp serbest bıraktıklarını söylediğini, ancak 2011’de kurulan meclis araştırma komisyonunda gözaltına alındığının itiraf edildiğini söyleyen Baykal, bu konuda ortaya konan çelişkilere değindi. Tayyip Erdoğan’ın kayıp yakınlarıyla Dolmabahçe’de yaptığı görüşmeyi ve verdiği sözleri hatırlatan Baykal, tekrar açılan soruşturmanın yine birden durduğunu aktardı.
“Normal asayiş olayı olarak değerlendirilmesi gereken bir kayıp olayı”
Eylemde son olarak basın açıklamasını Cumartesi Anneleri adına okuyan Meryem Bars, Türkiye’nin yakın tarihindeki ağır insan hakları ihlallerinin faillerinin cezasız bırakılmasının devlet görevlilerini suç işlemeye teşvik ettiğinin altını çizdi. Açıklamanın devamında ise şu ifadeler yer aldı:
“24 yaşındaki İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi Tolga Baykal Ceylan, İstanbul’da annesi ile birlikte yaşıyordu. 7 Ağustos 2004 tarihinde tatil amacıyla Kırklareli’nin İğneada ilçesine gitti. Aynı gün telefonla annesini arayarak İğneada’ya ulaştığını söyledi. 10 Ağustos 2004 tarihinden sonra annesi ile haberleşmesi kesildi. Tolga’dan bir daha haber alınamadı.”
Annesinin yaptığı başvurulardan sonuç alamadığı, 2004’te Demirköy Savcılığı’nın başlattığı soruşturmanın “kovuşturmaya yer yok” denerek 2006 yılında kapatıldığı belirtilen açıklamada, 9 Şubat 2011 tarihinde Ceylan’ın akıbetini araştırmak için TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde bir alt komisyon kurulduğu ifade edildi. Komisyonun, 4 aylık çalışması sonucunda yayınladığı raporda Ceylan’ın “gözaltında kaybedilmediği, normal asayiş olayı olarak değerlendirilmesi gereken bir kayıp olayı.”
Eylemde, Ankara Katliamı davasında kamu görevlilerinin korunduğu belirtilerek Cizre ve Yüksekova’daki kayıp yakınlarının hâlâ eylem yapamadığı, kayıp yakınlarının avukatı Tahir Elçi‘nin katledilmesinin üzerinden 139 hafta geçtiği hatırlatıldı.