2022’nin Ocak ayında başlayan işçi eylem ve grevleri yayılarak devam ediyor. Metal işçileri, depo işçileri, liman işçileri, maden işçileri ve birçok fabrikadan ortak sendikal mücadele başlatan çorap işçileri… Deriteks’te örgütlenen çorap işçileri sefalet zammına karşı iş bırakma ve iş yavaşlatma eylemleri düzenliyor.
Türkiye genelinde 80 bin civarında çorap işçisi var. Bu işçilerin 30 bin kadarı İstanbul’da. Çorap işçilerinin maaşları, Çorap Sanayicileri Derneği tarafından belirlenmekte. İşçiler, bu yılki ücret belirleme sürecinde sendikal mücadeleyi başlattı. Deriteks Sendikası’nın geçtiğimiz hafta düzenlediği örgütlenme toplantısının ardından Alpin Çorap fabrikasında işçiler, sefalet zammına karşı iş bıraktı. Bunu takiben Şimşek Çorap, Erdal Çorap, NBG Çorap, Berr Çorap, Aushra Çorap ve Çelik Çorap’ta işçiler üretimden gelen güçlerini kullanarak iş yavaşlattı veya iş bıraktı. Deriteks Sendikası’nın da dahil olduğu görüşmelerde işçiler, patronların belirlediği ücretlerden fazlasını alarak kazanımlar elde etti.
Örgütlenen çorap işçileri, talepleri ve eylemleri hakkında aktarımlarda bulundu.
‘POLİS KİMİ KORUYOR?’
Berr Çorap’tan Enes Yıldırım: 10 senedir çorap fabrikalarında çalıştığını ifade ederken, “Burada 2 senedir çalışıyorum. Makineci olarak toplam 30 kişiyiz. Formanede de 30 kadar işçi var. Diğer bölümlerle birlikte 70 kişi vardır toplamda.
Maaşların belirlenme sürecini konuşmak istediğimizi söyledik, muhasebeyle görüştüler ve en son 5 buçuk dediler. Biz 7 bin istediğimizi söyledik. Bu çorap işçileri olarak belirlediğimiz ücretti. 7 bin lira olması gerekiyor dedik yani. Bizim fabrikada prim yok, sosyal hak yok bir şey yok. Yani kuru maaş alıyoruz zaten. Bize dedikleri şu, ‘Devlet yüzde 50 zam verdi zaten biz de bu kadar fiyat verebiliriz’.
Tabii patron en baştan bize vardiyalarla ayrı ayrı maaş görüşeceğini söyledi. Yani bizi bölmek istedi. Biz ise toplu görüşmek istemiştik. Ayrıştırdılar. Makine dairesine bile çıkarmadılar. Biz bunu kabul etmeyince polisi de çağırıp zorla çıkardılar. Görüyorsunuz polisi, kimi koruyor?
5-6 kişi olsaydık çekip gidin gelmeyin diyecekti ezecekti bizi fakat şimdi toplu duruyoruz.
‘NE GEREKİYORSA ONU YAPACAĞIZ’
Berr fabrikasında çalışan işçilerden Ramazan Demir: “Deriteks sendikası geldi yanımıza. Sendika buraya gelirse, burada istediklerini yapamayacaklarını biliyorlar. O yüzden sendikayı içeri sokmamak için her şeyi yapacaklarını biliyoruz. Ben 2 senedir burada çalışıyorum, biliyorum bunu. Şu anda bile ellerinden geleni yapıyorlar. Biz hakkımızı almak için ne gerekiyorsa onu yapacağız, sendikaysa sendika, iş bırakmaysa iş bırakma…”
‘YAPTIĞIMIZ İŞ USTALIK İSTİYOR’
Aushra Çorap’tan Erol Körsülükoğlu: “Ben bu işe ilk girdiğimde asgari ücretin 3 katı maaş alırdık biz. Yaptığımız iş ustalık istiyor, birçoğumuz eskiden beri bu işi yapıyor. Patronlar bir araya gelerek anlaşıyorlar. Bizim maaşlarımızı her yıl düşürüyorlar. Birbirlerine, ‘İşçi benden çıkarsa sana gelecek senden çıkarsa bana gelecek’ diyorlar. Yani işçiyi kıskaç altında bırakıyorlar. Biz zam istedik vermediler ve sendikaya üye olduk. Şimdiyse sendikaya üye olduğumuz için bizi işten çıkardı. Bizim hiçbir yasal hakkımızı kullandırmıyorlar. Diğer fabrikalarda çalışan arkadaşlarla belirlediğimizin üzerinde bir ücret istemiyoruz. Patron bize en son 5 bin 700 veririm dedi. Bir hafta uğraştık ve 5 bin 750’ye çıkardı teklifini. Dalga geçer gibi! Şu an da bizi tazminatsız kovmaya çalışıyor.
15 makineye bakıyoruz, bunun için bile gereken temel beslenme ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Dikkat isteyen bir iş. Bununla birlikte hayat pahalı, kiralar 3 bin – 3 bin 500. 5 bin lira alan bir insan bu kadar kira vererek acaba nasıl geçinebilir? Biz geçinebileceğimiz, faturalarımızı ödeyebileceğimiz maaşı istiyoruz.
Bununla birlikte sendikaya üye olduk. Niye üye olduk? Haklarımızı alabilmek için. Bugün patronların da sendikası var. Ne kadar zam yapacakları konusunda birbirileriyle iletişimleri var. Biz de sendikaya üye olduk ki zammımızı, ikramiyemizi alabilelim. Maaşımızı günümüzde alalım. Biz maaşımızı bile günümüzde alamıyoruz. Bugün maaşını gününde almak bile lüks! Sendika bizim yasal hakkımız fakat işten çıkarıldık!”
Aushra Çorap’tan başka bir işçi: “Sendikasız çalıştığımız zaman bize zam verilmiyor ve ücretlerimiz düşük tutuluyor. Biz de sendikalı çalışmanın, iş yerimizin, çalışma hayatımızın kalitesini artacağını biliyoruz. Ne yazık ki Türkiye’de şöyle bir şey var: İşçi Anayasal hakkını kullanmasın. Bunlar Anayasayı çiğniyorlar, bizi kapı dışarı ediyorlar. Bir iş mahkemesinin sonuçlanması ise yılları buluyor. Bir sonuç çıkıyor, sonra o üst mahkemeye gidiyor. Yıllarca devam ediyor bu. Cinayet davasına dönüyor.
Biz haklarımızı istiyoruz, insanca bir yaşam istiyoruz. Bunun için de sendikaya üye oluyoruz. Haklarımızı alıncaya kadar da mücadele edeceğiz.”