HABER MERKEZİ- Urumçi’de karantina altında olduğu belirtilen apartmanda çıkan yangında 10 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Çin hükümetinin “sıfır kovid” politikasına karşı protestolar yayılıyor.
Çin’de hükümetin “sıfır kovid” politikası adı altında sürdürdüğü ağır koronavirüs kısıtlamalarına karşı protestolar yayılıyor. Eylemler başkent Pekin ve Şangay’a da sıçradı. Tepkiler, Sincan’daki Urumçi’de karantina altında olduğu belirtilen bir apartmanda çıkan yangında 10 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine yükselmişti.
AFP’nin haberine göre, yüzlerce kişi Pekin’deki Tsinghua Üniversitesi’ndeki Kovid-19 kısıtlamalarına karşı düzenlenen protestolara katıldı. Öğrencilerden biri, eyleme dair “Şu anda 200 ila 300 kişi var. Milli marşı söyledik ve ‘Özgürlük kazanacak’ sloganları attık” dedi.
Jiangsu eyaletindeki Nancing Radyo-Televizyon Yayıncılığı Fakültesindeki anma için de yüzlerce öğrencinin kampüste toplandığı görüldü.
ŞANGAY’DA BİBER GAZLI POLİS SALDIRISI
Şangay’da da yaklaşık üç yıldır süren “sıfır kovid” politikası çerçevesinde yetkililer tarafından uygulanan katı kapatma önlemlerini protesto amaçlı gösteriler düzenlendi.
Buradaki gösterilerde, “Özgürlük İstiyoruz”, “Karantinaya Hayır”, “Sincan’a Özgürlük”, “Çin Komünist Partisi istifa”, “Şi Cinping İstifa” sloganları atıldı, Çin Milli Marşı ve Enternasyonal Marşı söylendi.
I have spent the whole night watching videos and reading posts of angry protests in China.
After a horrifying tragedy in Urumqi, a large demonstration broke out in this city. The city has been under inhumane lockdown for more than 100 days. pic.twitter.com/Kq4C5xUPuy— Franka Lu (@FrankaLu) November 26, 2022
AA’nın haberine göre yangında hayatını kaybedenleri anmak ve karantina politikasını protesto etmek için dün gece Anfu semtinde Orta Urumçi Caddesi’nde toplanan kalabalığa polis saldırdı. Sanal medyada yayılan videolarda, caddede toplanan yaklaşık 300 kişinin kaldırımda mumlar yakarak yangın kurbanlarını andığı, Kovid-19 politikasını eleştiren ve ifade özgürlüğünü savunan sloganlar attığı görüldü.
Hollanda gazetesi “Trouw”un Şanghay’daki muhabiri Eva Rammeloo, protestocuların ellerinde boş beyaz kağıtlar taşıdığını, “Üzerine hiçbir şey yazmamıza gerek yok. Bu halkın devriminin bir sembolü” ifadelerini kullandığını aktardı.
Olay yerine gelen polisin kalabalığa biber gazıyla müdahale ettiği, bazı göstericilerin gözaltına alındığı bildirildi.
URUMÇİ’DEKİ YANGIN
Urumçi kentinde Tianşan ilçesindeki apartman kompleksinde 24 Kasım’da bir dairedeki elektrik kaçağından çıktığı sanılan yangında 10 kişi hayatını kaybetmiş, 9 kişi yaralanmıştı. Apartmanın 15. katında başlayan yangın, 17’nci kata kadar yayılmış, dumanlar 21’inci kata ulaşmıştı.
Yangının çıktığı apartmanda yaşayanların karantina nedeniyle evlerini terk edemediği, itfaiye ekiplerinin metal bariyer ve engellerle çevrili komplekse giremedikleri için yangına zamanında müdahale edemediğine ilişkin iddialar, tepkileri büyütmüştü.
Sanal medyada yayılan videolarda, halkın yerel hükümet binasının bulunduğu meydanda toplanarak karantina tedbirlerini protesto eden sloganlar attığı, kentin farklı bölgelerinde çok sayıda kişinin ellerinde bayraklarla sokaklarda yürüdüğü görülmüştü.
Yetkililer, düzenledikleri basın toplantısından, apartmanın olduğu bölgenin, “düşük riskli” salgın kontrol bölgesi olduğunu, dolayısıyla binadakilerin yangın esnasında dışarı çıkabileceğini ileri sürerken, sanal medya kullanıcıları, salgın kontrolüne ilişkin veri tabanlarında bölgenin hala “yüksek riskli” işaretlendiğini gösteren paylaşımlar yaptı.
Sanal medyada paylaşılan ve yangının çıktığı apartmandakilere 21 Kasım’da gönderildiği iddia edilen notta, binada pozitif vakalara rastlandığı, vatandaşların 3 gün boyunca evlerinden çıkamayacağı, daire kapılarının mühürleneceğinin bildirildiği görülüyor. Ayrıca daire kapılarının kollarının çelik tellerle mühürlendiğini gösteren bazı fotoğraflar da paylaşımlarda yer aldı.
Urumçi İtfaiye Şefi Li Vınşıng’ın, ölümlerin, “bazı apartman sakinlerinin yangında kendilerini kurtaracak becerilerinin zayıf olmasından” kaynaklandığını savunan sözleri, sosyal medyada büyük tepkiyle karşılanırken “kurbanı suçlayarak sorumluktan kurtulma çabası” olarak kınandı.
Yangınla ilgili paylaşımlar sosyal medyada sansürlenirken 24 yaşındaki bir kadın, paylaşımları nedeniyle, “dedikodu yaymak” suçlamasıyla gözaltına alındı.
“DİRENİŞLERİ BASTIRIN” TALİMATI
Yerel yetkililer, tepkilerin ardından Urumçi’deki karantinaların aşamalı olarak kaldırılacağını duyururken kentin de büyük bölümü hâlâ kısmi karantina altında bulunuyor.
Ulusal basında yer alan haberlere göre, Sincan Komünist Partisi Komitesi, Urumçi hükümetine, “sosyal düzenin sağlanması ve Kovid-19 tedbirlerine karşı şiddet içeren her türlü direnişin bastırılması” talimatını verdi.
“SIFIR KOVİD” POLİTİKASI
Kovid-19 salgınında ilk vakaların görüldüğü Çin, vaka sayısı nüfusuna oranla az olmasına ve testi pozitif çıkanların büyük bölümü hastalık belirtisi göstermemesine rağmen “sıfır kovid” olarak adlandırılan katı salgın kontrol tedbirlerini uygulamaya devam ediyor.
Kovid-19 vakalarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması veya kapalı devre sürdürülmesi gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor.
Ulusal Sağlık Komitesi tarafından yapılan son açıklamada, Çin’in günlük vaka sayısı 39 bin 791 vakaya ulaştı. Ancak bu vakalardan sadece 3 bin 709’unda semptomlar görüldü, diğerlerinde semptoma rastlanmadı.
Ülkede koronavirüs kaynaklı 1 yeni ölüm daha kaydedildi ve toplam ölüm sayısı 5 bin 233’e ulaştı.
(Evrensel)